Kreftforeningen tildeler hvert år midler til kreftforskning til prosjekter over hele landet. Fredag var generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til stede på universitetet for å overrekke midlene.

Kvalitetsstempel

– Det er kun de beste prosjektene som blir tildelt midler, og de som mottar støtte fra oss kan virkelig gi seg selv en klapp på skulderen. Vurderingen av hvem som skal få motta støtte er gjort av fageksperter som vurderer om prosjektene er gode nok til å kunne bringe oss nærmere et svar på kreftgåten, fortalte Ryel under åpningstalen.

Pengene som deles ut av foreningen er et resultat av små og store bidrag og skiller seg ifølge generalsekretæren ut fra andre sponsorer.

– Mange av våre bidragsytere er personer som har opplevd kreft på nært hold, enten ved at de er rammet selv eller at familie og venner er blitt syke. Det finnes mange eksempler på barn, unge og voksne som har samlet inn masse penger på kreative måter og som har hatt et oppriktig ønske om å skape en fremtid uten kreft for andre, fortalte Ryel videre.

Uvurderlig bidrag

Terje Johansen var en av tre forskere på Universitetet i Tromsø som mottok forskningsmidler av Kreftforeningen. Han driver med grunnforskning på celler og studerer hvordan celler i kroppen reagerer på skader som kan føre til kreft. Johansen fikk tildelt nesten 2,1 millioner kroner og er klar på at pengene kommer til å bety mye for fremtiden for prosjektet hans.

– Nå får vi gjennomført flere og større eksperimenter for finne ut mer om hvordan cellene bearbeider skader. I tillegg får vi nå midler til å kunne lønne en veldig dyktig ingeniør i tre år fremover som vil hjelpe oss i arbeidet vårt.

Johansen roser Kreftforeningens ordning med årlig tildeling av forskningsmidler og han forteller at han har klokkertro på at kreftgåten kan løses gjennom forskning.

– Forskere over hele landet arbeider hver dag for å komme nærmere en løsning på gåten. Penger vokser imidlertid ikke på trær i forskningsmiljøet, og da betyr bidrag som Kreftforeningens mye for oss. Dette er ikke første gang vi har mottatt viktig økonomisk støtte av dem, og jeg håper heller ikke at det blir siste, avslutter Johansen.