Charlotte Reedtz er psykolog og jobber som førsteamanuensis ved Regionalt Kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Nord) på UiT.

– Jeg tenker det er veldig viktig at utgangspunktet må være at Halloween er en festdag, og en fest skal være hyggelig, sier hun.

Barneperspektiv

Reedtz mener det er viktig at de voksne klarer å sette seg inn i barnas perspektiv.

– Ungene gleder seg jo veldig til i kveld og de har ofte lagt mye energi og en del penger i kostymer og pynt til dagen. De er også veldig spente på godteriene de skal få, i tillegg til at de gjerne er litt nervøse for å ringe på andres dører.

Hun sier det kan oppstå konflikter mellom barna og de voksne.

– Det jeg har sett er at ganske store konflikter kan oppstå fordi voksne og barn har så ulikt forhold til denne festen. Forutsetningen for at den skal bli bedre, er at voksne må evne å ta dette barneperspektivet, så vil denne festen kunne bli mye bedre enn den er.

Kjøreregler

Hun har noen klare kjøreregler for at Halloween skal bli en hyggelig fest for alle.

– De voksne må smile til ungene og være vennlig mot ungene som kommer og ringer på døra, også om du ikke synes Halloween er så okei. Det er ikke er en etablert tradisjon i Norge, men vær blid til ungene selv om du ikke har godteri.

Også ungene må forholde seg til noen kjøreregler.

– For eksempel kan det være en regel at de bare skal ringe på døra én gang. Smil hvis døra åpnes, eller gå videre til neste hus. Kanskje kan ungene si knask eller knep i kor eller forberede et skummelt knep om det ikke er godteri å få. For eksempel synge en skummel sang eller gjøre en skummel dans.

Del på godteriet

Reedtz mener generelt at foreldre ikke trenger å gå sammen med barna.

– Foreldre må vurdere hva sitt eget barn mestrer. Hvis unger skal gå alene, så må de være generelt gamle nok til å gå rundt i nabolag alene.

Hun foreslår at flere unger kan gå sammen.

– Gå gjerne flere sammen og pass på at gruppestørrelsen er slik at ungene har det hyggelig.

Det er også lurt å snakke med barna om hvor lenge de skal gå.

– Lag ei trygg ramme rundt det. For eksempel kan man si det er greit å ringe på dører mellom klokken seks og ni.

Og når det kommer til et kanskje viktigste ved Halloween ...

- Ungene kan godt dele på godteriene seg imellom. Blir det for mye, så kan man si til barna at litt må spares til lørdag, anbefaler Reedtz.