Mange arbeidsgivere i byen har åpnet dører for ungdommene, og i torsdag var de å finne på alt fra store til små bedrifter.

– Tankevekker

17-åringen Magnus Reier Rushfeldt har fått drømmejobben under årets dagsverk. Han sikret seg assistentjobb på Vitensenteret.

– Det er gøy å se og lære om eksperimenter, hva som skjer og hvordan, sier han.

Men OD er ikke bare lek og moro for Magnus, og selv de mindre morsomme aspektene ved dagsverket, som vasking og rydding, er god lærdom for den unge realfagseleven.

– Jeg synes det er et veldig fint tiltak fordi det er en tankevekker om å være uselvisk. Å få gjøre ting som kanskje ikke er så gøy for seg selv, men som hjelper andre, er fantastisk fordi det setter ting i perspektiv, sier Rushfeldt.

LES MER FRA OD-ELEVENE: Jenter hjalp jenter på OD-dagen

Viktig livserfaring

Noen som har brukt ekstra mye tid og energi på at årets prosjekt skal gjennomføres er leder for organisasjonskomiteen i Troms, Marie Evensen (18) og presseansvarlig Sigurd Kornelius Lakseide (16).

– Ved å delta aktivt under Internasjonal Uke har vi opplevd mye, og nå sitter vi igjen med erfaringer og opplevelser vi kan se tilbake på senere i livet med stolthet og gode minner, sier Lakseeide. Han understreker at å gå glipp av noen skoletimer og fritid har vært en liten pris å betale, sammenlignet med hva han har fått igjen for strevet.

– Urettferdigheten Etiopiske jenter står ovenfor er en av de største hindringene til utvikling, jeg er veldig glad for at jeg får jobbe med et så viktig prosjekt. Ikke bare har han lært om menneskerettigheter, moralske verdier og viktige samfunnsfaglige begreper, men også fått reist rundt i landet og vært på seminarer, holdt foredrag, fått venner for livet.

Antall elever som jobber og prosjektets inntekter er ikke fastslått før 1. november, men organisasjonskomiteen forsikrer om at nesten alle elevene deltar på et vis.

– Det er færre som deltar i år, men folk er engasjerte. De fleste elever finner seg jobb, og resten får utplasseringshjelp av OD-komiteen slik så mange som mulig får bidra. De som velger å ikke jobbe får undervisning på skolen om prosjektlandene, også gjennomført av komiteen, sier Evensen.