– Dette er noe av fremtiden. Vi kan utføre søk på steder hvor det er farlig å ta seg fram, og vi kan spare enorme ressurser gjennom å utføre grovsøk med droner, forteller korpsleder Jørn Olsen.

Pionerer

Gruppen som jobber med dette på vegne av Røde Kors i Tromsø kalles UAS-gruppen. Ifølge Olsen er de blant de første som driver med dette i Norge.

– Man kan på en måte si at Tromsø-miljøet er pionerer innenfor dette fagfeltet, og felles for de fleste i gruppen er at de har bakgrunn fra modellflymiljøet. Så det er mye erfaring ute og går, fastslår Olsen.

Ronny Sandslett er én av disse. Han har drevet med flygende farkoster i over 30 år.

– Det er en potensielt veldig nyttig teknologi for Røde Kors. Man kan dekke store områder uten å kaste bort ressurser på søk som kanskje ikke vil føre fram, forteller Sandslett.

Sterke krefter

Likevel er det ikke helt risikofritt å jobbe med droner. Det er nemlig bokstavelig talt enorme krefter som er i sving.

– På de største modellene vil et rotorblad være kraftig nok til å kutte av mer enn bare en finger. Jeg vet ikke om denne vil kunne ta en arm, men den vil i hvert fall ta et godt jafs, sier Sandslett og sikter til den største dronen.

Søk etter savnede personer er imidlertid ikke det eneste dronene kan brukes til.

– Det vil brukes til mange forskjellige ting i fremtiden. Bevaring av vilt og filmindustrien er bare eksempler på næringer hvor dette er enormt nyttig, påpeker han.

Avansert

Røde Kors har også gått til anskaffelse av en egen dronesentral. De har nemlig laget et lite kontor inne i en van hvor man kan følge med på bildene som direkteoverføres fra dronene.

– De kan ha mange bruksområder. Vi har blant annet gjort forsøk med å bruke små fallskjermer til å slippe ned materiell eller næring som kan være til hjelp for strandede personer, for eksempel på ei fjellhylle, forteller Olsen, som likevel presiserer:

– Selv om dette er fremtiden, innebærer ikke det at fremtiden er uten mennesker. Dronene kan bli et nyttig hjelpemiddel, men mennesker vil fortsatt måtte gjøre selve hjelpearbeidet, avslutter korpslederen.

Presidentbesøk: President i Røde Kors Norge, Sven Mollekleiv, kom innom UAS-gruppens presentasjon for å se med egne øyne hva den nye teknologien kan bidra med. Han var svært imponert over arbeidet som blir nedlagt i Tromsø i forbindelse med dronesøk. Foto: Pia Engman