Slik kan man tolke den årlige spørreundersøkelsen som gjennomføres av næringsforeningene i storbyene Tromsø, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

– Vi har undersøkt hva som må til for at det skal skje en positiv utvikling for de enkelte bedriftene og for næringslivet. Vi har fått svar fra cirka 2.100 bedrifter hvorav cirka 200 holder til i Tromsø, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør i Næringsforeningen i Tromsø.

Arbeidskraft og lokaler

Undersøkelsen viser at næringslivet i samtlige storbyer sliter med de samme tingene – selv om bildet er noe variert. Hele landet etterlyser gode transportløsninger, langsiktig og forutsigbar politikk fra stat og kommune og – kanskje ikke så uventet – lavere arbeidsgiveravgift.

Det er dog spesielt to ting som utmerker Tromsø om man sammenligner med de andre storbyene.

Mangler fagfolk

– Vi scorer langt høyere enn de andre byene når det kommer til mangel på kvalifisert arbeidskraft. Vi sliter mer enn byene, sier Nilsen.

Forbausende nok er det ikke de høyest utdannede som det er manko på.

– Det er folk med fagutdanning innenfor både industri og serviceyrker som vi må ha flere av. 55 prosent av bedriftene sier at de vil trenge å rekruttere fagarbeidere det nærmeste årene, sier Nilsen.

Vil ha fylket på banen

Tromsø har altså ikke et like stort behov for akademisk utdannet arbeidskraft som resten av storbyene.

– Det er simpelthen vår næringsstruktur som skaper dette behovet. Vi trenger alt fra frisører til rørleggere og snekkere, sier Nilsen.

Direktøren vil derfor ha en langt mer aktiv fylkeskommune når det kommer til å utdanne fagfolk.

– Vi er i startfasen på et samarbeid med fylket, og vi har vært i flere møter med dem der vi fremmer våre behov, sier han.

Mangler boliger

Ifølge Nilsen er signalene fra fylket positive.

Det andre gnagsåret er at det er svært stor boligmangel.

Boligprisene i Tromsø er på landstoppen samtidig som inntektsnivået ligger langt bak eksempelvis Stavanger og Oslo.

– Derfor er vi mer sårbare for høye bokostnader her i byen. Vi har ikke samme evne til å betjene høye boligpriser, sier Nilsen.

Samtidig som det er vanskelig å få tak i rimelige boliger peker undersøkelsen på at det også er underskudd på gode næringseiendommer i Ishavsbyen.

– Også på dette området ligger vi langt over de andre byene. Boligbyggingen må komme i gang raskt, og vi må få flere egnede næringsbygg i byen, sier Nilsen.

FAGFOLK: Tromsø mangler fagutdannede innenfor en rekke sektorer – alt fra frisører til bygningsarbeidere, viser undersøkelse. Foto: Ronald Johansen