Med det nye naturlige tilsettingsstoffet NutrIQ, som inneholder høye verdier av Omega-3 fettsyrer, skal det nye brødet gjøre Tromsøs befolkning smartere.

– Moderne kosthold har et underskudd av viktige fettsyrer. «Hjernebrødet» har et naturlig høyt innhold av den viktige Omega-3 fettsyren DHA som fremmer læringsevne, hukommelse og adferd, forteller forsker Erik Løvaas som har utviklet NutrIQ.

Dersom brødet får en god mottakelse av kjøperne, er Løvaas klar på at det kan bli en milepæl i norsk kosthold.

– Norge henger litt etter internasjonalt med å tilsette viktige næringsstoffer i vanlig mat, men jeg tror dette kan bli et første srkitt bort fra kapsler og mot vanlig mat med naturlig tilsatte næringsstoffer, sier forskeren.

Om NutrIQ

Konseptet og forskningen bak NutrIQ er gjort av selskapet Marine BioExploitation AS (MBE), et selskap med utgangspunkt i forskning ved Universitetet i Tromsø. Utviklingen er gjort i samarbeid med Nofima, SINTEF, NTNU og Innovasjon Norge.

NutrIQ fremstilles fra ren silderogn der råstoffet er norskfanget og sporbart fra fangststed til produksjon. Ved en spesiell industriprosess fjernes alt vann samtidig som man får dannet et finmalt pulver.

Ved å tilsette NutrIQ i matvarer kan barn, unge, gravide og eldre få i seg tilstrekkelige mengder DHA-fettsyrer gjennom vanlig kosthold.

– NutrIQ er et billig og sunnere alternativ enn kapsler med krillolje. Det er 90 prosent billigere å fremstille og pulveret løser seg og tas bedre opp i fordøyelsen enn det kapsler gjør, sier Løvaas.

«Hjernebrødet»

Brødet produseres av «Steike godt» og vil fra i dag av være tilgjengelig i Eurospar-butikker i Tromsø.

– Vi så dette som en unik mulighet til å være med på en positiv utvikling med stadig sunnere mat. Vi tror at vi gjennom å tilsette Omega-3 i et godt og velsmakende brød kan bidra til en sunnere befolkning, sier salgsansvarlig i «Steike godt», Pål Einar Eilertsen.

Ifølge Eilertsen har bakeriet jobbet lenge med selve brødet for å få fram riktig konsistens, smak og saftighet.

– Vi endte opp med et brød som tar utgangspunkt i det franske landbrødet tilsatt gulrot og frø som skal gi en ekstra god smak. I en blindtest tror jeg ikke selv det mest tran-hatende barn hadde lagt merke til tilsettingen av Omega-3, smiler Eilertsen.

I dag lanserte forsker Erik Løvaas som har utviklet NutrIQ «hjernebrødet» på Framsenteret. Foto: Egil Rogstad
Her er det splitter nye «hjernebrødet». Foto: Egil Rogstad