Om drøye tre uker skal fremtidsromanen «Splittelsen» være tilgjengelig for enhver litteraturentusiast med behov for lokaldystopipåfyll. Handlingen i boka er nemlig lagt til intet annet sted enn Ishavsbyen.

– Jeg skriver stort sett om Tromsø – det er her alt foregår, selv om resten av Nord-Norge også er inkludert. Så får vi bare se hvordan boka blir mottatt i sør, sier Habbestad og ler.

Responsen tatt i betraktning er det likevel ikke noe som bekymrer forfatterdebutanten.

– Jeg har faktisk en kompis fra byen som har vært bosatt i Oslo i noen år, han ble kjempeglad da han hørte om boka. Det er visst mange nordnorske separatister der nede som har ventet på dette, sier Habbestad spøkefullt, og forteller at fiksjonen er såpass satt på spissen at han tror det vil gå bra.

Med parallellhandling

I romanen er Norge splittet i to av et voldsomt jordskjelv, og den sittende ordføreren gjennomfører et statskupp og tar kontroll over Nord-Norge, som blir selvstendig. Parallelt skildres landsdelen etter omtrent 100 år, når følgene har tatt karakterene igjen.

– Jeg har alltid vært fascinert av ideen om et selvstendig Nord-Norge. Da jeg jobbet på New Zealand kjente jeg vel på hjemlengselen, og så lekte jeg med tanken på hva som ville skje om man prøvde seg på en selvstendiggjøring. Handlingen i boka er satt lengre fram i tid, så jeg blir ikke hemmet av verken politikk eller personer, forklarer den snart 27 år gamle Tromsø-væringen, som til daglig er arkivar på rådhuset.

Med nytt forlag

På spørsmål om prosessen har vært tidkrevende, kan Habbestad samtykke glatt.

– Halvannet år med skriving, så var det korrekturlesing, kontakt med forlaget – ja, det har tatt lang tid, og det har til tider vært både frustrerende og tungt, men det er absolutt verdt det, sier Habbestad, som har vært opptatt av skriving lenge.

Forlaget han har valgt, Fair Forlag, er et nyoppstartet forlag med fokus på debutanter, og har kun hatt fem utgivelser til nå.

– Det gjør det selvsagt ekstra spennende. Jeg har fått utrolig god hjelp der og gleder meg veldig, sier debutanten.