Det er satt av fire dager til rettssaken mot de 41 streikende havnearbeiderne og deres sympatisører. Lederen for Tromsø havne- og transportarbeiderforening, Geir Ingebrigtsen, opplyste i Nord-Troms tingrett at de i løpet av den snart ett år lange sympatistreiken har hatt et godt forhold til politiet.

- Det har vært en veldig høflig tone oss imellom. Dialogen med polititjenestemennene har vært god. Men det kom som et sjokk på oss da politiet begynte å ta inn våre folk, uttalte Ingebrigtsen.

- Ble informert

De 41 tiltalte ble 12. juni bøtelagt etter at de - til tross for politiets pålegg - nektet å fjerne seg fra havna på Prostneset, hvor de blokkerte for lasting og lossing av hurtigruta. Havnearbeiderne i Tromsø har siden desember i fjor vært ute i sympatistreik, og har reagert kraftig på det de mener er streikebryteri ved Troms havn.

- Vi ble informert om konsekvensene av politiet før de tok oss inn, men vi sa til dem at saken var viktigere enn konsekvensene, sa Geir Ingebrigtsen i sin forklaring.

Han opplyste at de streikende havnearbeiderne, selv etter fire-fem landsomfattende aksjoner, kun er blitt tatt inn og bøtelagt én gang.

- Det har aldri vært tilløp til ordensforstyrrelser, understreket Ingebrigtsen i Nord-Troms tingrett.

Nye aksjoner

Samtlige 41 pågrepne nektet å vedta bøtene på 4.000 kroner etter aksjonen 12. juni, med henvisning til at havnearbeiderne er i en lovlig arbeidskonflikt. Saken ble derfor rutinemessig oversendt domstolen til pådømming.

Overfor iTromsø opplyser lederen for Tromsø havne- og transportarbeiderforening at det vil bli aksjoner i byen mens rettssaken pågår.

- Også nye blokader?

- Det skal man ikke se bort fra, sier Geir Ingebrigtsen.

Gyldig eller ikke

Ifølge de 41 tiltaltes forsvarer, advokat Hjallis Bakke, vil rettssaken først og fremst dreie seg om hvorvidt politiets pålegg om at havnearbeiderne skulle fjerne seg var et gyldig forvaltningsvedtak – og dermed om de tiltalte faktisk hadde plikt til å rette seg etter politiets pålegg.

Vel 30 av de tiltalte møtte da rettssaken startet i dag. Ingen erkjente straffskyld.

- Vi stilte oss opp foran lemmen slik vi hadde gjort tidligere. Vi var overrasket da politiet kom og fortalte at vi hadde fem minutter på å fjerne oss. Vi mente vi hadde rett til være der, så vi fjernet oss ikke. Vi kunne ikke gjøre det, denne saken er så viktig for oss. Vi er nødt til å vises, og vi mener det gjøres best ved at vi aksjonerer på denne måten, sa Ola Øwre under sin forklaring for tingretten.

Han opplyste at han i likhet med de andre havnearbeidere har vært med på flere aksjoner også etter bøteleggingen, senest for en uke siden.

- Uvirkelig

- Pågripelsen var helt virkelighetsfjern, og noe jeg aldri kommer til å glemme, forklarte Lars Gunnar Berglund i retten.

I utgangspunktet vil 13 av de tiltalte avgi forklaringer for retten, mens aktoratet vil føre to vitner – polititjenestemannen som forkynte pålegget til havnearbeiderne samt politistasjonssjef Morten Pettersen.

- Politiet vurderte arbeidet som pågikk på havna som lovlig og blokaden som rettsstridig, sa aktor Hermansen i sitt innledningsforedrag.

Han understreket at politiet ikke har tatt noen stilling til den pågående arbeidskonflikten.

Rundt 30 av de 41 tiltalte møtte i Nord-Troms tingrett da rettssaken startet i dag, blant dem leder Ronny Johansen i LO i Tromsø (fra venstre), Leif-Petter Hansen i Fellesforbundet avdeling 74, Vegard Holm i støttegruppa, leder Geir Ingebrigtsen i Tromsø Havne- og Transportarbeiderforening og Lars Gunnar Berglund. Foto: Ronald Johansen