Smistads folkekjære serie, som ble sparket i gang med «Skarvens erindringer» tilbake i 2009, blir nå utvidet med bok nummer syv, «Uten sikring». Og nok en gang er det menneskene som står i sentrum.

– Menneskene er menneskenes beste venn. Det er de som gjør deg glade og som er der sammen med deg i tykt og tynt. Dette var jeg opptatt av som journalist, og det er jeg opptatt av som forfatter, forteller Smistad.

Les også: Lokale forfattere på salgstoppen

Ser etter det morsomme

Denne gangen, som gangene før, er det Tromsø som står i sentrum, og gamle kjenningers barndomsminner fra ishavsbyen. Historiene er ekte, men med en falsk vri.

– Jeg prøver å ha et øye for det morsomme, det som er rart og annerledes. Verden er så gal, at man trenger ikke å finne på mer galskap. Derfor er sanne røverhistorier utgangspunktet mitt når jeg skriver disse bøkene.

Les også: Knall og fall med Knut Smistad

Kjær illustratør

Igjen er det den kjente illustratøren Arnulf Eilertsen som står bak illustrasjonene i boken. Det er han som har stått for tegningene i nesten alle bøkene, og ifølge Smistad er ikke det noen tilfeldighet.

– Arnulf har et uttrykk i illustrasjonene sine som er helt særegent, og det også derfor han har blitt en rød tråd i disse utgivelsene, hevder Tromsø-forfatteren.

«Uten sikring» byr i likhet med sine forgjengere på et knippe historier som setter søkelyset på det litt rare og morsomme. Den setter blant annet et skråblikk på fyllesyke i København og par som bader nakne i hagen.

– Jeg er utrolig glad i folk, og det er deres historier jeg også skriver om. Det virker jo som at folk liker bøkene også, så kanskje jeg har gjort noe riktig, sier den joviale Tromsø-mannen og ler.

Les også: Her våre bokfavoritter

Historiene i sentrum

At det er historiene som er viktig for Smistad kan det ikke være noen tvil om. Han har etter hvert også startet en egen blogg, hvor materialet ikke er så ulikt det som publiseres i bøkene.

– Ofte når jeg begynner å skrive ender det opp med at jeg bare legger det ut på bloggen i stedet. For meg handler det om å kunne glede folk.

Selv om tilbakemeldingene på bøkene har vært veldig gode, er det ikke alt Smistad har gjort som journalist hos Nordlys som har falt like godt i smak.

– En gang reagerte noen på en bildeserie fra Tromsdalen som var på trykk i avisa. De skrev med store bokstaver på veggen at de verken likte meg eller Tromsdalingene jeg tok bilde av, forteller Smistad og legger til på sitt sedvanlige vis:

– Men det er sånn det er når du jobber i en avis og herser med folk daglig. Da må du tåle å bli herset med litt tilbake, ler han.