I lys av den siste tids skriverier om mat som har vært utgått på dato, som har blitt servert til beboerne på Sør-Tromsøya sykehjem, innkalte byråd for helse og omsorg i Tromsø kommune, Kristoffer Kanestrøm, til et møte med samtlige fem enhetslederne i sykehjemsenhetene og enhetslederen for sentralkjøkkenet på Mortensnes, for å diskutere situasjonen.

– Vi hadde et møte, de seks enhetslederne, meg og kommunaldirektør Eva T. Olsen. Vi ba om tilbakemelding på hvordan de opplevde det med mat og fikk vite at det kun er på Sør-Tromsøya at de har opplevd dette problemet. Kvaliteten på maten er jevn over god og dette er ikke et gjennomgående problem, noe vi er glad for, sier Kristoffer Kanestrøm til iTromsø.

Øker budsjettet

Men Kanestrøm bekrefter at de kommer til å øke budsjettposten for kostøre.

Kostøre er en budsjettpost per pasient per dag. I realiteten ligger vi over det budsjettmålet og derfor kommer vi til å øke den posten. Mat er ikke et område vi skal spare penger på. Vi skal ha den nødvendige kvaliteten og da vil vi øke så mye som nødvendig, sier Kanestrøm og utdyper.

– En av enhetslederne skal sammen med en økonomisk rådgiver for kommunen se på hvor mye vi skal øke den posten.

Han erkjenner at de fortsatt vil komme til å måtte overstige den posten.

– Det er eldre som kan ha ekstraordinære behov for ernæring. Det skal de selvfølgelig få, og da vil det kanskje overstige noe, men et godt tilbud skal de uansett få, sier han.

Oftere leveranser

Kanestrøm mener de nå også har kommet til bunns i problemet med mat som er utgått på dato på Sør-Tromsøya sykehjem.

– Det handler om at de må få levert brødmat og meieriprodukter oftere enn to ganger i uken. Det har sentralkjøkkenet på Mortensnes sagt at ikke er noe problem, sier Kanestrøm og gjør én ting klokke klart.

– Vi skal ikke ha mat på kjøkkenene som er utgått på dato. Det skal ikke forekomme. Vi har nå hatt et godt møte og fått diskutert dette og er veldig enig om veien videre, sier han.

Enhetsleder på Sør-Tromsøya sykehjem, Johan Robertsen, mener det også var et godt møte.

– Det var ryddig og greit. Brukerrådet tok opp denne saken og poengtert det de hadde og utsette. Det har blitt drøftet nå med byråden og kommunaldirektøren, så innholdet i møtet ønsker jeg helst at du tar med de, sier Robertsen.