Restaurering av kapellet fra 1903 på Tromsø gravlund pågikk fra 2007 til 2010, men pengemangel førte til at det gamle tårnet ble stående urørt. Inntil nå. Kraftinnsats fra Tromsø Gravlunds Vel og Tromsø kirkelig fellesråd har bidratt til at et flunke nytt tårn kunne heises på plass torsdag.

Samarbeidsprosjekt

– Det nye tårnet fullfører restaureringen av kapellet. Jeg kan ikke få fullrost Tromsø Gravlund Vel godt nok for innsatsen deres, sier kirkeverge Kristin Stang Meløe i Tromsø kirkelige fellesråd.

Det gamle tårnet var sterkt preget av forfall, og var ifølge velforeningen i ferd med å knele.

– Det bøyde seg mot byen og var modent for modernisering. I samarbeid med kirkelig fellesråd har vi fått gjort en kjempejobb. Vi har bidratt med storparten av finansieringen, i godt samarbeid med fellesrådet, sier Ronald Søbstad i Tromsø Gravlunds Vel.

250 kilo kobber

Torsdag formiddag var en løftekran, to lifter og en rekke håndverkere til stede for å få det ett tonns tunge tårnet på plass. Det er firmaet Blikkenslager Tom Dreyer AS som har stått for jobben med kobbertekkingen, mens Snekkerservice har laget rammeverket og sto for monteringen på taket av kapellet.

– Arbeidet er gjort etter gamle tegninger og det er første gang tårnet på kapellet er tekket med kobber. Det har gått med rundt 250 kilo varmglødet kobber, sier blikkenslager Stian Sørensen, som brukte rundt to uker på oppdraget.

Det gamle tårnet var ifølge Tom Dreyer laget av sink, galvanisert og plastbelagt stål. Nesten alle bedriftens ansatte var møtt fram for å bivåne begivenheten på Tromsø gravlund.

– Dette er en jobb av de sjeldne. Det er bedre materialer nå, og jeg vet ikke om jeg tør å si det, men utførelsen er bedre, sier Dreyer stolt.

Nå skinner tårnet i kobber, men med tiden vil det skifte farge og patina, som legger seg som en beskyttelse på tårnet.

– Det blir grønt med tiden, avhengig av hvor mye forurensning det er i luften. Det blir brunt før det blir grønt, sier Dreyer.

Jobber for nytt gjerde

I fjor fikk gravlunden ny belysning, og nå altså nytt kirketårn, men velforeningen og fellesrådet gir seg ikke med det.

– Vi har i mange år ønsket oss nytt gjerde rundt gravlunden. Nå er det nedbrøytet og det ser ikke ut. Det er uverdig og til skjensel for byen. Vi ønsker at tregjerdet erstattes med et steingjerde, som vi håper å få til i samarbeid med kommunen. Det er en stor utfordring for oss og vil koste mange millioner, sier Kristin Stang Meløe.

– Vi er optimister. Vi jobber med fremdriftsplan og vil søke finansiering fra flere steder. Vi håper å kunne komme i gang i 2015, legger Ronald Søbstad til.

Kristin Stang Meløe