– Da vi i byrådet la fram rapporten, først i finanskomiteen og deretter i kommunestyret, foreslo vi å styrke Nav Tromsø og Rus- og psykiatritjenesten med åtte millioner, sier Kanestrøm til iTromsø.

Da forslaget ble forelagt finanskomiteen stemte alle de rødgrønne mot. Da samme forslaget ble presentert i kommunestyret hadde Ap snudd.

– At de stemte mot denne styrkingen er oppsiktsvekkende. Sosialhjelp handler om det siste sikkerhetsnettet. At de stemte mot å styrke rus og psykisk helse er direkte usosialt.

Han mener at kritikken som har blitt rettet mot byrådet for å føre en usosial politikk faller på sin egen urimelighet.

– Dette viser at byrådet har en god sosial profil, og det er jeg glad for, fastslår Kanestrøm.

Provosert

Akkurat det er ikke gruppeleder i kommunestyret for Arbeiderpartiet og medlem av finanskomiteen, Kristin Røymo, enig i.

Hvis Kanestrøm hadde fulgt med i timen så ville han fått med seg at AP stemte imot i finanskomiteen fordi vi lette etter alternativer for hvordan vi kan dekke inn og bevilge pengene, raser Røymo.

Ap-lederen blir oppriktig opprørt når hun får referert Kanestrøms kommentar til begivenhetenes gang. Samtidig presiserer hun at de følte seg tvunget til å snu når saken kom opp i kommunestyret, og at de derfor stemte ja ved det tilfellet.

Kanestrøm har virkelig frekkhetens nådegave når han tillater seg å kritisere partiene som i hvert eneste kommunestyremøte kommer med forslag for å bedre situasjonen for dem som har det aller vanskeligst i vårt samfunn, lyder tordentalen fra Røymo.

Økt etterspørsel

Bakgrunnen for at byrådet og Kanestrøm nå anser det som nødvendig å tilføre ytterligere fem millioner til Nav, og tre millioner til Rus- og psykiatritjenesten, er at disse sektorene opplever akutt behov for økte midler.

Vi ser for eksempel at det er en økende pågang fra mennesker som har behov for sosialstønad hos Nav. Dette er det siste sikkerhetsnettet for folk som er i stor økonomisk nød, og er derfor utrolig viktig, hevder Kanestrøm.

Men er ikke dette noe som skulle ha vært tatt høyde for tidligere?

– Det at det skulle være flere som ville ha behov for sosialhjelp fra 2013 til i år tror jeg de fleste vil ha forståelse for at vi ikke kunne forutse.

Røymo er ikke en av dem som har det. Hun mener det er Kanestrøms uansvarlighet som er roten til problemene.

– Ingen rådmann (tidligere byråd) for helse og omsorg har noen gang hatt like mange flerfoldige millioner til rådighet som Kanestrøm. Det er hans økonomiske uansvarlighet som er årsaken til at kommunefondet nå er bunnskrapt, Fastslår Røymo.

 LES OGSÅ: Øker budsjettet for matposten