Til stede på vigslingsgudstjenesten var en rekke gjester, blant annet Hans Majestet Kong Harald og kulturminister Thorhild Widvey.

Første bispepreken

Olav Øygard ble vigslet av preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien.

– Nå er det din tur til å gå din etappe, som du skal fargelegge med ditt særpreg. Du kan glede deg, for du kommer til å bli beriket, sa Byfuglien i sin vigslingstale.

Øygard har tidligere uttalt at han har et stort engasjement for barn og unge, og de som er psykisk utviklingshemmet. Det ble også tema i hans aller første preken som biskop, hvor han blant annet fortalte at han hadde vært på konfirmasjonsleir forrige helg.

– Dagens konfirmanter har mye å lære, for de stiller med mye mindre forhåndskunnskaper enn de gjorde for noen år siden, da det var mer vekt på kristendomsundervisning både i hjem, samfunn og skole, prekte Øygard.

Han viet også oppmerksomhet til verdiene i samfunnet.

– Vi lever i en verden der storsamfunnet regner verdier i Euro og kroner, mer enn menneskeverd og verdier som står seg. Det er en reell fare for at Downs syndrom kan bli nærmest utryddet i den rike del av verden.

Fulgt av kongen

Etter gudstjenesten gikk prosesjonen først ned midtgangen, fulgt av biskop Olav Øygard og Hans Majestet Kong Harald, før resten av menigheten fulgte på.

På plassen foran domkirken, var det mange som ønsket å gratulere biskopen. Blant dem var avtroppet biskop Per Oskar Kjølaas.

– Det var en veldig fin seremoni, som fikk meg til å tenke på min egen seremoni for tolv og et halvt år siden, sier Kjølaas til iTromsø.

Han er glad den nye biskopen nå er på plass.

– Vi har hatt en slags mellomperiode i bispedømmet, så det blir godt at alt er på plass igjen. Øygard vil bli en god biskop, det er jeg helt sikker på.

Fikk hjelp med kåpen

Etter at gudstjenesten var over, fortalte Øygard at vigselen var en god opplevelse.

– Dette var veldig sterkt og en god opplevelse. Jeg grugledet meg litt i forkant, og det kom noen tårer under gudstjenesten. Det er sterkt å se så mange, inkludert kongen, komme for å være til stede på min vigsle.

Det var også stas å få ta på seg bispekåpen for aller første gang.

– Å få på bispekåpen var veldig spesielt. Jeg har jo sett den mange ganger, og det var rart å få den på selv. Jeg måtte få litt hjelp av noen biskoper for å få det til riktig, og så har jeg kjøpt inn lilla skjorte for anledningen for å ha under.