I sitt innlegg på konferansen Agenda Nord-Norge på det nyomdøpte Scandic Ishavshotel i Tromsø tok Sparebanken Nord-Norges konsernsjef Jan-Frode Janson store tall i sin munn.

Janson presenterte den ferske mulighetsstudien for Nord-Norge der han skisserte en vekst i olje og gass-næringen fra 4,4 milliarder i 2012 til 25 milliarder i 2030, en vekst sjømatnæringen på 600 prosent fra 32, milliarder i 2012 til 23 milliarder i 2030 og en vekst i antallet arbeidsplasser på 32.000 fram mot 2030.

- Nordlendingene må ut og få erfaring. Så er det viktig å få dem hjem igjen. Jeg kaller det lakseatferd. De kommer hjem for å gyte, sa Janson, til latter for salen.

Mosjøen, Balsfjord og USA

Janson pekte også på et ømt punkt i nord, nemlig det å bygge merkevarer. Han viste frem en colaboks.

- Aluminiumen kommer fra Mosjøen. Colaen tappes i Balsfjord. Men merkevaren er fra USA og det er der pengene ligger. Vi er nødt til å eie mer høyere opp i næringskjeden. Der må vi opp i verdensklasse. Det er min neste drøm, sa Janson, og nevnte sjømatnæringen som en av de få som har klart å bygge opp en viss grad av nordnorsk merkevare.

Flere pionerer

Janson ga uttrykk overfor forsamlingen på 400 personer at han har klokkertro på landsdelen.

- Det er muligheter i nord. Men da må vi være flinke til å få frem pionerene, sa Janson og nevnte Lisbeth Berg-Hansen, Arthur Arntzen og Hanna Kvanmo som tre som har vært nettopp pionerer i sin samtid.

- Pionerene i dag sitter i denne salen, mente Janson og viste et ferskt bilde av de rundt  400 deltakerne på Agenda Nord-Norge.

Urørt landsdel

Janson trakk også fram de uutnyttede ressursene i nord og viste til at det meste av arealet i landsdelen står uberørt.

- 98 prosent av arealet er uutnyttet. Men vi trenger å legge kraftlinjer og vi trenger plass til oppdrettsanlegg. Kanskje må vi ned på dette prosenttallet. Kanskje så langt ned som 97,5, sa en munter banksjef.

- Vi har god plass. Vi må bare lete etter de gode løsningene, sier Janson.

Konferansen går ut dagen i dag og fortsetter i morgen. Statsminister Erna Solberg, Administrerende direktør Kristin Skogen Lund, Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam, sametingspresident Aili Keskitalo og fiskeriminister Elisabeth Aspaker er noen av dem som skal i ilden i løpet av todagerskonferansen.