Tjora, som er best kjent fra TV-serien «Blanke ark», var i dag på universitetet for å holde foredrag for lærerstudentene i byen. Etter to sesonger på TV og fire bokutgivelser er han kjent for sitt arbeid for elever som sliter, og sitt engasjement for god læring i skolen.

Relasjon

– I løpet av foredraget tar jeg for meg elever som sliter, profesjonalitet og relasjon mellom lærer og elev, sier Tjora.

Han tror relasjon er nøkkelen for en god læringsprosess.

– Som lærer må man bygge en god relasjon til elevene. Det skal være rom for å gjøre feil, og man skal kunne kreve ting av hverandre. Da bygger man opp motivasjonen og engasjementet for faget, og det er veldig viktig. Det er tungt å tvinge fram engasjement, og elever som gjør oppgaver kun i frykt av konsekvensene har etter min oppfatning en dårligere læreopplevelse og forstår ofte ikke hva de egentlig gjør, sier Tjora.

Hjem og skole

Samarbeidet mellom skole og hjem er helt vesentlig for at lærerens formidling skal fungere, mener Tjora.

– Hvis foreldre har et barn som sliter på skolen og bruker timevis på leksene er det enormt viktig at man sier fra til skolen. Da er det viktig at læreren ikke tenker «jeg gjør alt riktig, så da er det dumt at det ikke fungerer», men heller er opptatt av at man må finne en løsning.

– Synes foreldre det er flaut at barnet sliter på skolen?

– Ja, noen synes kanskje det. Jeg tror mange foreldre tror at de selv ikke gjør en god nok jobb hvis barnet sliter, og vi ser mange tilbakemeldinger på at hjemmet ikke sier fra tidlig nok når problemene oppstår. Det er enormt viktig at hjem og skole raskt oppretter kontakt og finner en løsning på problemene, sier han.

– Har lærere nok tid til å se og skape en god relasjon til alle elevene?

– Det kreves mye av lærerne i dag, og det er ingen hemmelighet at det er knapt med tid i hverdagen. Da er det viktig at man bruker den tiden man har i klasserommet, friminutter og elevsamtaler til å bygge relasjon og den tryggheten som kreves.

Lærerstudentene Christina Wilhelmsen og Lise Hoven ble både inspirert og motivert av Tjoras foredrag.

– Han gir gode eksempler og foreslår veldig gode løsninger på ulike problemer. Han holder spennende foredrag om hvordan man kan og hvordan man bør møte ulike elevtyper på ulike måter, sier Wilhelmsen.

ENGASJERT: Håvard Tjora brenner for at alle elever skal sees på skolen, og at også de svakeste elevene skal motiveres til å nå målene i læreplanen. Foto: Ingrid Aronsen
FORNØYDE: 23-åringene Lise Hoven (til venstre) og Christina Wilhelmsen blir inspirert av Tjoras. Foto: Ingrid Aronsen