Områdesjef Stig W. Eide leder en av fire lokale HV-avdelinger. Hans avdeling – bestående av rundt 200 mann – har utstyret lagret på Setermoen og i Bjerkvik. Med dagens situasjonsbilde, mener Eide at det beste ville være å ha et lagringssted i Tromsø. På den måten vil reaksjonstiden reduseres dramatisk.

Fremtidens lagring

Bakgrunnen er at generalinspektøren for Heimevernet har utarbeidet et forslag til fremtidens lagring av våpen for 45.000 soldater i 241 HV-områder. I Tromsø er det snakk om rundt 800 personer.

Stig W. Eide sier at prosessen med desentralisert lagring er i gang.

– Tiden da våpen og ammunisjon ble oppbevart hjemme, er over. Av sikkerhetsmessige årsaker er utstyret lagret i regi av Forsvaret. Det for å unngå tap og mislighold av våpen.

Må på plass

Områdesjefen er klar på at når generalinspektøren har sett på lagringssteder, bør det jobbes aktivt for å få til en lokal løsning.

Om Forsvaret leier og tilrettelegger for lagring eller bygger nytt depot, er det samme.

– Slik forholdene er i dag, vil det gå fra en halv til en hel dag før mine mannskaper har alt utstyr intakt. Nå er ikke vi en innsatsstyrke, men uansett er det klart at logistikken hadde blitt betraktelig bedre.

Bedre kontroll

Stig W. Eide er ikke i tvil om at de nye ordningene som HV-Tromsø har praktisert lenge – gjør at Heimevernet får bedre kontroll og at alt utstyr vil være på plass ved øvelser og mobilisering.

– Men fortsatt vil det være noen som oppbevarer våpen – stort sett AG-3 – hjemme. Det er personell som er aktive skyttere og som benytter våpenet jevnlig. I disse tilfellene er betingelsene for oppbevaring strenge, understreker Eide.