Mandag legger byrådet fram sitt budsjettforslag for 2015 og økonomiplan for 2015-2018, men allerede torsdag kunne byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp), avsløre noe av innholdet. Byrådet satser nærmere 100 millioner kroner til nye avlastningsboliger og bofellesskap for utviklingshemmede.

På Bymyra

– Det er på tide at vi får et løft for denne gruppen. Det er mange gode formål, men dette har vi lyst til å satse på, sier Kanestrøm.

Satsingen innebærer at de gamle og nedslitte lokalene i Nansenveien skal erstattes av nye og moderne bygg, som høyst sannsynlig vil komme på Bymyra. 50 millioner settes av i planleggingsmidler til nye avlastningsboliger og 40 millioner til bofellesskap for utviklingshemmede i 2015. Investeringsmidler avsettes i 2017.

Enhetsleder for Omsorgstjenesten Sørøya, John Pedersen, er strålende fornøyd med budsjettnyhetene. Han har jobbet i mange år for å bedre forholdene for beboere og ansatte i de gamle lokalene i Nansenveien, som er fra 1970-tallet.

Uverdige forhold

– Dette er en gledens dag, og det blir flott å informere de pårørende. Jeg har jobbet for dette siden 2000. Lokalene er utgått på dato for mange år siden. Det skal bli spennende å planlegge ny avlastning, sier Pedersen.

Det er ti avlastningsplasser i det ene bygget i Nansenveien, inkludert to akuttplasser. I tillegg bor tre fast på institusjonen, fordelt på to bygg.

Byråden er opptatt av at også utviklingshemmede får sin del av budsjettkaka, og at ikke alt innen helse og omsorg bare dreier seg om sykehjemsplasser.

– Det er gamle, nedslitte og ikke spesielt tilrettelagte lokaler. Det er uverdige forhold. Derfor har vi lagt inn 100 millioner kroner i budsjettet til denne satsingen. Jeg er opptatt av å gi et løft til denne brukergruppen, og det at familiene ser at det skjer noe, betyr mye, sier Kanestrøm.

Bedre kvalitet

Nansenveien er et avlastningstilbud til foreldre med utviklingshemmede barn. Oppholdet varierer fra annenhver uke til hver sjette uke. Planleggingen av nye lokaler starter over nyttår. Enhetslederen mener de med nye bygg kan drive mye mer effektivt.

– Det er kostbart å drive her i dag. Vi kan drive mye billigere i nye lokaler som er mer tilpasset behovene. Nå er det dårlig støyskjerming og dårlig badekapasitet, sier John Pedersen.