Etter at hun leste VGs reportasje om Odin, bestemte Villemo Hatland (14) seg for at hun ville arrangere et fakkeltog mot mobbing, gjennom Oslo sentrum.

Hatland har selv blitt mobbet, og moren Elisabeth Hatland sier til VG at de ønsker å bruke alt det engasjementet rundt mobbing som er der ute nå, i lys av Odin-saken og andre saker.

- Vi vil legge enda mer press på politikere for å få bukt med mobbing, sier hun til avisa.

Fakkeltoget skal gå på søndag.

Les også: Mobbeoffer arrangerer fakkeltog mot mobbing.

Til Tromsø

Nå har Tromsø tatt utfordringen fra Villemo, og på søndag arrangeres det fakkeltog mot mobbing også her i byen.

"Vi ønsker å vise solidaritet for alle barn, og vise at vi som voksne står sammen for å sikre alle barn en trygg og god skolehverdag. Sammen kan vi gå foran som forbilder, og si Nei til Mobbing, og Ja til Handling" skriver arrangør Sandra Borch på en Facebook-event opprettet for å spre fakkeltoget.

Les også: Snakket åpent om mobbing.

- Jeg så at "alle" andre byer begynte å arrangere fakkeltog etter mange sterke historier denne uka. Jeg ventet på at det også skulle bli arrangert i Tromsø, men så fant jeg ut at jeg ikke bare måtte sitte og vente, men heller gjøre noe selv, forteller Sandra Borch, som understreker at hun arrangerer fakkeltoget som privatperson, ikke politiker.

- Jeg har selv opplevd mobbing på kroppen, og det er kanskje derfor jeg er særlig engasjert i denne saken, sier hun.

Les også: Åpen dag mot mobbing.

Ble selv mobbet

Borch engasjerte Ungdommens fylkesråd, og sammen har de stablet arrangementet på beina bare i løpet av én kveld.

- Vi har fått alle tillatelser i orden og er i gang med å få med appelanter. Vi håper å få med både politikere, idrettsprofiler og musikere som vil støtte opp, holde appeller og musikalske innlegg. Det vil også være appeller fra elever som selv har opplevd mobbingen på kroppen, forteller hun.

Les også: Ble mobbet i årevis - ber skolene ta grep.

Borch har ikke helt bestemt seg for om hun skal dele sin egen historie på søndag.

- Jeg har alltid opplevd mobbing, og har vært langt nede psykisk. Vendepunktet for meg var at jeg klarte å akesptere at jeg alltid vil være annerledes. For meg var det familien, venner og politikken som fikk meg igjennom det, men jeg opplever fremdeles at folk flirer eller skriver kommentarer om meg, forteller hun.

Les også: Snakket med elever om verdighet.

Nettmobbing

Borch har lært seg å takle kommentarene - men mener at det egentlig ikke burde være sånn.

- Mobbing har alltid vært, og vil nok alltid være, men nå er det flere og flere som blir mobbet, og det har dukket opp nye arenaer for mobbing: nettet. Jeg tror at den teknologiske utviklingen har skutt fart, men at nettvettet henger etter. Det gjelder ikke bare barn og unge, også voksne driver med mobbing via internett, sier hun.

Les også: Ble mobbet - nå vil de holde foredrag.

- Mange unge ser hva de voksne gjør på nett, og tror at det er greit. Vi ser også at det kan være vanskeligere å oppdage mobbing i dag, fordi ting skrives i hemmelige grupper, på Facebook eller i meldinger, fortsetter hun.

- Mange ungdommer kan mer en både lærerne og foreldrene sine om nett.

Les også: Slik skal kommunen forebygge mobbing.

Samfunnsproblem

Borch omtaler mobbing som ei stadig økende samfunnsutfording.

- Vi oppfordrer foreldre, elever og alle andre som vil kjempe denne kampen til å bidra. Vi vil gjøre folk bevisst. Jeg håper vi får stor oppslutning på arrangementet. Vi har sendt mail tiil skoler, og håper foreldre får ungene sine ut. Jeg tror at dette kan bidra til at folk i større grad tenker seg om. Det handler om folkevett og oppdragelse, sier Borch.

Les også: Jeanettes oppgjør med mobberne.

- Det er en enorm kamp vi står overfor i Norge.

Fakkeltoget starter ved Nerstranda klokken 16.00 på søndag, og går derfra videre til Rådhuset og Stortorget. Borch oppfordrer folk til å ta med fakler.

Les også: Slik skal kommunen stanse digital mobbing.