Finnmarkingen gjorde funnet like nedenfor huset på Halsen i Kvalsund kommune sist lørdag.

– Jeg skulle grave opp en kabel på grunn av en feil på bredbåndet, og hadde gravd en stund med spade da jeg i øyekroken så noe som stakk seg ut. Jeg så tydelig at steinen var bearbeidet, forteller Fredriksen til VG.

Steinalderøks

Steinen er cirka 14 centimeter lang. Den enes enden er kvesset til en egg, den andre er spisset. Han har nå sendt bilder av steinen og funnområdet til Tromsø Museum, som konkluderer med at det er en øks fra siste del av eldre steinalder.

– Øksa er av en type som kalles spissnakket trinnøks. Det vil si at den har et rundt tverrsnitt og spiss nakke. Eggen kan variere fra rett, konveks og hulslipt. Generelt varierer størrelsen mellom 35 og 6 cm. Dette eksemplaret er altså ganske lite. Øksa er slipt over det hele, men den har fortsatt synlige spor etter tilhuggingen som ble gjort før sliping. Denne typen økser er ganske vanlige i Nord-Norge, faktisk en av de vanligste typene, forteller Anja Roth Niemi ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet til VG.

Fredriksen er født og oppvokst i Kvalsund, men har aldri tidligere gjort lignende funn.

– Det er artig å tenke på at det har bodd folk i området så mange år, sier Fredriksen, som til daglig jobber som næringssjef i Kvalsund kommune til VG.

– Stor arkeologisk verdi

Ut fra bildene mener Niemi at øksa ser ut til å være meget godt bevart.

– Fra tid til annen skjer det at det dukker opp arkeologiske gjenstander ved gravearbeid som gjøres av privatpersoner. Slike funn kalles «løsfunn», i motsetning til funn som gjøres ved arkeologiske undersøkelser, sier hun til VG.

– Dette funnet er i seg selv ikke spesielt sensasjonelt, men det har absolutt en stor arkeologisk verdi. Det sier oss noe om hvor folk har holdt til i eldre tider, og er også viktig i det store bildet vi prøver å danne oss for å forstå og forklare variasjonen i gjenstandene som folk i fortiden benyttet seg av, sier Niemi til VG.

Hun forteller at de aller fleste øksene som finnes på Tromsø Museum er slike løsfunn.

– Veldig få har altså framkommet gjennom utgravinger. I Kvalsund er det tidligere sendt inn fem slike økser til Tromsø Museum, og en av disse stammer faktisk fra Halsen, sier Niemi.

Mistet fra båt?

Hva ble den brukt til?

– Uten nærmere undersøkelser på funnstedet er det vanskelig å si noe om dette. Generelt antar man at de spissnakkete trinnøksene var all-roundredskaper, altså at de ble brukt til mange ulike aktiviteter som slakting, rensing av hår, trearbeid og så videre. Mest sannsynlig har både menn, kvinner og også barn brukt slike økser.

– Det kan tenkes at den har blitt lagt ned som et offer. Det er nokså vanlig å finne intakte og omsorgsfullt bearbeidde økser, spydspisser og kniver i veggene til steinaldertufter. Slike nedlegginger tolkes gjerne som rituelle deponeringer eller «husoffer», sier Niemi til VG.

– På den annen side ble øksa funnet ganske lavt i terrenget, cirka 10 moh. Først cirka 2000 f.Kr. var havnivået lavere enn dette. Denne typen økser var i bruk i perioden 5000-3000 f.Kr. og i denne perioden stod altså havet over funnstedet. Kanskje ble øksa mistet ved fiske eller arbeid om bord i båt, eller rett og slett kastet i havet? Det er også mulig at den har kommet hit ved at jordmasser har blitt flyttet til stedet, for eksempel ved anlegning av vegen eller innkjørselen, eller at den har blitt forflyttet ved eventuell tidligere pløying. Uten nærmere undersøkelser av øksas kontekst er det vanskelig å si noe mer om dette.

Fant sølvskatt

Hun forteller at det stadig gjøres interessante funn i Norges to nordligste fylker.

– Det har blitt gjort store arkeologiske undersøkelser på Melkøya og Skjærvika ved Hammerfest i tilknytning til Statoils virksomhet der det siste tiåret. Her framkom blant annet ravperler som stammer fra Baltikum, disse ble lagt ned i graver og husvegger cirka 4000 f.Kr. Både det at de er eksepsjonelt godt bevarte og at de har reist så langt før de ble nedlagt her gjør at de er ganske oppsiktsvekkende, sier Niemi til VG.

Arkeologer fant også en sølvskatt fra vikingetiden på Tromsøya i 2011 og et steinalderbrudd i Melsvik ved Alta som dateres til cirka 9-8000 f.Kr.

STEINALDERØKS: Denne øksen ble kanskje mistet fra en båt eller kastet på havet i Kvalsund i Finnmark for tusenvis av år siden. Foto: PRIVAT
GODT BEVART: Steinøksen, en spissnakket trinnøks som ble brukt i perioden 5000 til 3000 år f.Kr., er svært godt bevart. Foto: Privat