Ifølge Ole Marius Johnsen, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners (LLH) lokallag i Tromsø, hører de ofte historier om mobbing.

– «Homo» brukes ofte noe negativt og rammer ofte om gutter som ikke nødvendigvis er interessert i fotball, sier Johnsen til iTromsø.

Kommet for å bli

Historiene til tross opplevde ikke LLH å få noen negative tilbakemeldinger på sitt Arctic Pride-arrangement på lørdag.

– Vi har ikke hørt noe stygt – verken på sosiale medier eller her på gata, fortsetter Johnsen.

Han mener likevel at forholdet til det foreningen selv kaller «skeive personer» fremdeles er preget av uvitenhet. Dette inntrykket deler han med Marte Øien, sentralstyremedlem i Skeiv Ungdom.

– Mobbingen har tilsynelatende kommet for å bli og det ser ikke ut til at det har blitt mindre av den, sier Øien til iTromsø.

Mobbes i egen stue

Da er det kanskje særlig ille at mobbingen også følger etter offeret inn i stua.

– Tidligere var det gjerne begrenset til skolegården, men med den digitale mobbingen er man heller ikke trygg i sitt eget hjem, forklarer Øien.

Det betyr at selv om mobbingen kanskje har blitt mindre synlig, fortsetter den i enda større skala. Ifølge Øien er de hun representerer en kanskje særlig sårbar gruppe.

Brutal

– Når man står fram, føler man seg kanskje liten og verden oppleves som mer skremmende. Når mobbingen knyttes opp til ens egen identitet, oppleves den ekstra brutal, sier hun.

Det er en av grunnene til at Skeiv ungdom opprettet den såkalte Ungdomstelefonen.

– Dit kan folk ringe og snakke om hva som helst. Kanskje man har det kjipt og trenger noen å snakke med. Da stiller vi opp, avslutter Øien.

MOBBING: Marte Øien i Skeiv Ungdom frykter for at mobbingen er kommet for å bli, særlig når den nå kan utføres anonymt. Begge foto: Håkon Steinmo