Det mener avdelingsleder for treningskjeden Stamina i Tromsø, Hilde Anita Sandvoll.

– Julemat er energirik mat og fet mat. Det er fullt mulig å gjøre julematen sunnere uten å redusere smaken, sier hun.

Blant annet kan man med enkle grep gjøre juleribba og pinnekjøttet litt sunnere. Fettet ligger veldig synlig utenpå pinnekjøttet og under svoren på ribba.

– Min anbefaling er å velge de stykkene med minst fett, og skjære bort synlig fett. Et tips med ribba er ikke å bruke det fettet som renner av ved steking.

Les også: Advarer mot å vente med slankingen

Sandvoll oppfordrer oss også til å tenke utenfor den tradisjonelle juleramma.

– Hjemme hos oss spiser vi tapas på julaften! Da setter vi sammen en meny av alt fra kylling, kjøttboller, fristende salter, fisk og skalldyr og spennende grønnsaksretter, sier hun.

Beveg deg!

Å komme seg ut av sofaen er også viktig, mener Sandvoll.

Les også: Femti år med julemesse

– Opp i all julekosen og deilige måltider er min anbefaling at vi også holder gode aktivitetsvaner. Det er ingen grunn til å parkere joggeskoene og velge bort fysisk aktivitet, sier hun.

Det er sågar lettere å drive med trim og annen fysisk aktivitet.

– I julen er det mange fridager og faktisk en gylden anledning til å begynne å være mer aktiv, sier Sandvoll.

Les også: Bruker mindre på julegavene

– Gi deg selv verdens beste julegave ved å implementere gode fysiske aktivitets- eller treningsvaner. Er du allerede aktiv så hold på de gode vanene dine, få deg en god spasertur, løp deg en tur eller skitur. Få med deg ungene og resten av familien, så blir det en felles opplevelse. Aktivitet kan være alt fra lek utendørs, akebrett, skitur eller sparketur. I tillegg får du frisk luft og du får brukt opp litt av den energien du har tilført kroppen gjennom deilig julemat.