Torsdag er det verdens KOLS-dag, der fokuset settes på sykdommen som over 370.000 nordmenn lider av. Sykdommen er uhelbredelig og kan senke livskvaliteten betraktelig hvis man er rammet.

Et lyspunkt i det hele er forskningsprosjektet til Paolo Zanaboni, som skal hjelpe KOLS-pasienter med å bedre helsen samt øke livskvaliteten.

Vi prøver å hjelpe alvorlige KOLS-pasienter både mens de er på sykehuset og etter et sykehusopphold. Vårt mål er at de kjappere skal kunne utskrives samt at de får en rehabilitering i ettertid som kan bedre helsen deres, sier Zanaboni.

Trener hjemme

Treningen er noe av det eneste som kan hjelpe KOLS-rammede til bedre overskudd og helse. Prosjektet til Zanaboni går ut på å gi pasientene en tredemølle og et nettbrett som de kan ha i hjemmet. På det viset kan de få treningsprogram, føre logg og få oppfølging uten å måtte besøke et helsesenter eller sykehus.

– Det er veldig praktisk for mennesker som bor langt unna et sted der de kan få oppfølging. I tillegg er det en mindre kostbar løsning for sykehusene. Det blir færre innleggelser, og pasientene får bedre livskvalitet, forteller Zanaboni.

Vil ha med flere

Prosjektet har nå ti deltakere, men forskeren ønsker at flere skal kunne få testet ut tilbudet.

– Vi er på utkikk etter 30 pasienter for å teste ut denne metoden. Etter hvert håper vi å utvide videre, slik at tusenvis av personer kan få nytte av dette, forklarer Zanaboni, som også vil ha det inn på de kommunale etatene.

– Hvis alle legesentre og sykehus tar i bruk denne metoden, vil det være til stor hjelp for både pasientene og aktørene, konstaterer han.