Det var Hvalfangstmuseet som i sommer tok initiativ til å lokalisere den forliste hvalbåten.

– Skipet er viktig for norsk sjøfartshistorie, og spesielt for vår hvalfangsthistorie. I og med at det i år er 150 år siden «Spes & Fides» ble sjøsatt, syntes vi det var på tide å finne ut hvor det ble av, forklarer rådgiver for maritim historie ved Vestfoldmuseene, Stig Tore Lunde.

Notater fra 1936

«Spes & Fides» var verdens første damprevne hvalbåt da den sto ferdig i 1864. Båten var eid av Svend Foyn, som hadde patent på metoden som varte i 10 år. I løpet av de neste 100 årene ble det bygd nesten 1.000 hvalbåter etter dette konseptet.

Etter mange suksessfulle år med hvalfangst, skjøt «Spes & Fides» sin siste hval i 1904, før det hele endte med at båten forliste utenfor Tromsø under sildefiske 13 år senere.

Ifølge Lunde hadde de gode forutsetninger for å finne båten da arbeidet startet med å lokalisere vraket i sommer.

– Vi visste at det lå et vrak like ved Tisnes utenfor Tromsø, som ble funnet for noen år siden. I tillegg ble en beskrivelse av forliset, som ble nedskrevet i 1936, brukt som bakgrunn. Med hjelp fra blant annet skipsfører Frode Gerhardsen ved UiT og vrakdykker Frank Bang, ble vraket identifisert som «Spes & Fides», forklarer han.

Ingen omkom

Ifølge Lunde ligger vraket på omtrent 20 meters dyp.

– Sånn sett er det rart at skipet ikke ble funnet nok så umiddelbart etter forliset, men de hadde ikke samme utstyr til slikt arbeid den gang da, påpeker rådgiveren.

Han kan fortelle at all mannskap om bord på båten overlevde forliset i 1917.

– I sjøforklaringen står det at de satte ut en robåt og rodde i land, etter at båten fikk stopp i maskineriet etter et skikkelig uvær, forteller Lunde.

«Spes & Fides» er nå fredet etter kulturminnelovgivningen, men Hvalfangstmuseet har mottatt videoopptak som viser vraket. En registrering og dokumentasjon av vraket er dermed under planlegging.

MODELL: Her er en modell av hvalbåten «Spes & Fides», slik den så ut da den sto ferdig i 1864. Foto: S.T Lunde/Vestfoldmuseene Foto: Picasa