Feiringen av Halloween er over, med sine hekser på kosteskaft, sensasjonspregede oppslag og grelle utstillingsfigurer. Det er et høvelig tidspunkt til å reflektere over hva slags virkninger tro på trolldom og hekser fikk i det virkelige liv – og i vår egen landsdel. Vi behøver ikke å bevege oss langt før vi finner dokumentert at brutale og omfattende trolldomsprosesser fant sted i Finnmark for bare 400 år siden. Dette var rettssaker som førte til at mange vanlige kvinner og menn fra lokale samfunn i Finnmark endte sine liv på et bål.

Steilneset Minnested i Vardø er bygd til minne om forfølgelsen av antatte trolldomsutøvere i Finnmark på 1600-tallet. Minnestedet er en del av Nasjonale Turistvegers satsing. Det ble åpnet i juni 2011 av HKH Dronning Sonja og er blitt omfattet med stor nasjonal og internasjonal interesse.

Steilneset Minnested er basert på tre komponenter: Kunst, arkitektur og historie. Minnestedet består av to bygninger: en rund bygning som rommer en kunstinstallasjon og en lang bygning som rommer en tekstutstilling. Den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois’ bidrag er plassert i den runde bygningen. Det er en installasjon bestående av en stol med en evig brennende flamme, som er reflektert av ovale speil. Den sveitsiske stjernearkitekten Peter Zumthor har tegnet begge bygningene. Den lange bygningen har form som en trang tube og er 135 meter lang. I denne bygningen finnes en utstilling bestående av 91 tekster, en tekst over hver enkelt som mistet livet under trolldomsprosessene i Finnmark. Historiker Liv Helene Willumsen har skrevet utstillingstekstene ut fra originalkilder som befinner seg i Statsarkivet i Tromsø.

Minnestedet er bygd fordi Finnmark i landssammenheng var særlig sterkt rammet av trolldomsprosesser. Spesielt gjaldt dette Øst-Finnmark; Vardø og de omkringliggende fiskeværene. Hvorfor brente de så trollfolk i Finnmark? Svaret må søkes utenfor landsdelens grenser, for prosessene i Finnmark var del av et europeisk fenomen. De europeiske trolldomsprosessene var en forfølgelse av mennesker som man trodde utøvde onde gjerninger, ofte ved hjelp av en kraft overført fra djevelen. Leg og lærd var overbevist om trollfolks eksistens og deres evne til å sette virkningsfull trolldom ut i livet.

Trolldomsprosessene kunne ikke ha foregått uten statens, rettsmyndighetenes og kirkens medvirkning. For det første var monarken selv en ivrig heksejeger. For det andre fikk en lærd europeisk doktrine sentrert rundt djevelen, demonologi, stor innvirkning. Ideer fra denne doktrinen kom inn i lovverket. Tradisjonell trolldom ble også kriminalisert. Med loven i hånd kunne man dømme trollfolk. For det tredje ble fra kirkens side et skremmende djevlebilde forkynt, en mektig fyrste som lett kunne få herredømme over menneskers sjeler.

Hvorfor er Steilneset Minnested viktig i dag? Fordi dette minnestedet er mye mer enn et monument over en fortidig smertefull historisk hendelse. Det er et symbol på hva som kan skje når et farlig tankegods får fotfeste og iverksettes av personer med myndighet til gjennomføring av dødelige prosesser. Det er også et sted som vitner om brutale metoder for å tvinge fram tilståelser. På grunn av at utøvelse av trolldom var umulig å bevise, var det påkrevet å få de mistenkte selv til å tilstå at de hadde praktisert trolldom, noe som ofte foregikk etter tortur. Steilneset Minnested gir en beretning om en hendelse fra forgangen tid, men dets budskap er skremmende aktuelt. Det dreier seg om forfølgelse av uskyldige, legitimert gjennom en forkvaklet ideologi og satt i system av et ubønnhørlig apparat.

Steilneset Minnested virker på flere plan. Det representerer det ypperste av kunst og arkitektur og gjør inntrykk på alle besøkende gjennom det estetiske – perfeksjonistisk arkitektur og kunstinstallasjon. Kunst og arkitektur bidrar til å løfte fram minnestedets innhold, en sterk fortelling om overgrep, der møter med enkeltskjebner gir innblikk i hva som skjedde i rettssalen i løpet av en trolldomssak.

Å komme til Steilneset Minnested betyr å bli berørt. Det er umulig å gå fra dette stedet uten å ha blitt truffet emosjonelt. Det er likeledes umulig å la være å trekke paralleller til dagens verden. Man ser med all tydelighet at de mekanismer som trådte i kraft på 1600-tallet, er de samme som de vi ser aktivert i dag mange steder i verden. Det storslagne kunstverket på Steilneset bygger opp under og bringer ut i verden et innhold av stor betydning om myndigheters iverksettelse av angstridd tankegods. Om menneskeretter, om pressmidler, om tortur, om nedbryting av enkeltpersoner, om makt og vanmakt. Ikke minst bør den innsikt som Steilneset Minnested rommer, overbringes til unge mennesker. Kunnskap om trolldomsprosessene bidrar til verdifull lærdom om noe som ikke skal tåles.