Om kort tid åpner en ny vei i dalen – som vil få bru over elva og skal gå innover forbi TUIL Arena mot gravlunden. I den forbindelse mener Pedersen at navnekomiteen bør kjenne sin besøkelsestid og bryte med prinsippet om at veier kun skal oppkalles etter personer som er gått bort.

Oslo klarte det

– Her vil jeg vise til at Oslo klarte å legge bort prinsippene. Det bør også Tromsø gjøre. Å få Arthur Arntzens vei vil bli en ære for forfatteren og moromannen.

Pedersen trekker fram at Arntzen vokste opp ved Tromsdalselva. Senere bygde han og kona enebolig i området – et sted som på folkemunne kalles Raillkattlia. Navnet er hentet fra hans alias, Oluf, som det i årenes løp er skrevet spaltemeter om. Figuren har i Arntzens skikkelse også gått igjen på scenen, film og i radio og TV.

Store sønn

– Arntzen er vår og byens store sønn. Dessuten har han vært tilknyttet TUIL siden ungdomsårene. Derfor bør han æres med en vei – ikke minst når alt ligger til rette for en løsning, understreker bydelslederen.

Pedersen sier at han har hele bydelsrådet med seg. Han regner også med – når saken blir kjent – at det blir etablert en folkeaksjon for å få kravet igjennom.

Gammel idé

John Pedersen erkjenner at bydelsrådet lenge har sett på muligheten for å få en vei oppkalt etter Arntzen:

– Men det har vært vanskelig – blant annet fordi det ble nødvendig med en navneendring. Nå er alle brikkene falt på plass.

Ifølge Pedersen er det bevilget 26 millioner kroner til etableringen av nyveien som vil starte like ved barndomshjemmet til Arthur Arntzen.

Ikke småtteri

– Vi snakker om alt annet enn en veistubbe. Nyveien får en bru med en bredde på ti meter som skal ta unna trafikken til og fra arenaen med de fremtidige utbyggingene og etableringene som kommer.

Oluf-museum

John Pedersen er også i dialog med Arntzen-familien og kommunen om å få til et Oluf-museum i byen.

– I første omgang skal vi sikre rekvisittene og kulisser som er brukt gjennom mange tiår. I dette inngår også klær og utstyr som Emma, sønnen Lars og andre sentrale figurer rundt Oluf har benyttet. Men også utgivelser i ulike former skal finnes fram.

«En ære ...

– Alle andre byer klarer å hedre sine frontfigurer på ulike måter. Nå har vi en dobbeltmulighet som vi bør benytte, sier John Pedersen.

Hovedfiguren selv ser på utspillet som en ære.

– Men jeg vil overlate til andre å bestemme utfallet, sier Arthur Arntzen.

Arthur Arntzen overlater til andre å avgjøre spørsmålet om veinavn. Foto: Jon Terje Eiterå