I forslaget til statsbudsjett for 2015 ble det ikke satt av midler til satelittprosjektet drevet av den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). Det ble i etterkant av budsjettforslaget spådd at den norske satelitt- og romfartsnæringen ville tape flere hundre millioner kroner dersom budsjettet ble realitet.

I dag ble det imidlertid klart at regjeringen har valgt å ikke stenge ute norske rombedrifter fra å konkurrere om kontraktene i programmet.

I det nye statsbudsjettet har regjeringen nemlig bevilget 167 millioner kroner til Copernicus-programmet.

Fram til 2021

Ifølge økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes, betyr bevilgningen mye for selskapet.

- Det er klart det er viktig for oss å være med på ESAs prosjekt. Vi inngikk en kontrakt med ESA i august 2012 om å drifte deres 12 sentinel-satelitter frem til prosjektets slutt i 2021. Prosjektet har i etterkant også blitt forlenget til 2028, sier han.

Mye av æren for bevilgningen gir Røkenes og konsernesjef Ivan C. Burkow ved Norut til politikerne fra Troms og Tromsø, som har jobbet for å få Copernicus inn i statsbudsjettet.

- Jeg må berømme politikerne, ja  - både lokalt og nasjonalt har man gjort en god jobb, sier Burkow.

- Det er en enorm snuoperasjon som er gjort. Det har krevd en kjempeinnsats, sier Marte Indregard, avdelingsleder ved KSAT.

Tverrpolitisk jobbing

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) og byråd Jonas Stein (V) var på plass på KSAT i ettermiddag for å gratulere med bevilgningen og kanskje også få litt skryt.

- Dette er en tverrpolitisk seier og det er mange som skal ha skryt for den jobben som er gjort, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

I utgangspunktet hadde ikke hans parti prioritert Copernicus-programmet i forslaget til statsbudsjett. Men Venstre hadde det som en viktig sak.

- Jeg er glad for at vi har fått dette til nå og at partiene sammen har gjort dette valget, sier Hilmarsen.

For Venstre-byråd Jonas Stein var dagen i dag en merkedag.

- Dette betyr at KSAT får muligheter til å inngå kontrakter på 600-700 millioner kroner. Det betyr jo enormt mye. Nå blir Tromsø et slags Silicon Valley for romteknologien, sier Stein.

Viktig for landsdelen

At Norge nå sier ja til videre deltakelse i prosjektet, mener Røkenes er viktig for alle nordnorske romfartsbedrifter.

- Det åpner for at KSAT og andre rombedrifter i Nord-Norge og Tromsø kan være med å konkurrere om kontrakter i programmet. Her i Tromsø har man for eksempel Norut og Kongsberg Spacetec i tillegg til KSAT, utdyper han.

Ifølge Røkenes er det i tillegg viktig for norske forskningsmiljøer at samarbeidet med romprogrammet fortsetter.

- Programmets hovedfokus er på miljøovervåkning, og det gir potensielt svært nyttig data til forskning. Dataen gjøres i tillegg grafisk tilgjengelig for brukerne, forklarer han.