MOT til å glede-dagen i regi av organisasjonen MOT har blitt en årlig begivenhet og handler om å skape og spre glede. Tromsø Ungdomsråd har fredag tatt plass i Storgata i sentrum for å spre glede.

- MOT til å glede-dagen er et flott arrangement hvor man har anledning til å gjøre dagen bedre for noen. Å sette et smil på noen andres fjes er fantastisk, sier nestleder i ungdomsrådet Astrid Johannessen.

Boller og komplimenter

Sammen med et knippe ungdommer fra ungdomsrådet, deler hun ut boller og komplimenter til forbipasserende.

- Vi har delt ut komplimenter til alle fra søppeltømmere, tiggere og barn og voksne som går forbi. Vi ser jo hvor glade de blir.

I år er tredje året på rad at Tromsø ungdomsråd markerer dagen.

- Det er enda mer MOT-til å glede når vi står ute i regnet, legger Lasse Eriksen Bjørn til - før han deler ut noen komplimenter til en gruppe forbipasserende.

I en skål ligger en hel haug lapper med ulike komplimenter som skal deles ut i løpet av formidagen.

- Jeg lagde ekstra mange med "Du lyser opp Storgata", jeg synes den var så fin, sier han lattermildt.

Vil ha MOT-kommune

MOT arbeider i 148 lokalsamfunn i 130 kommuner, med ca 300 skoler og når 65 000 ungdommer over hele Norge. Tromsø kommune er ikke en av dem.

Leder for Tromsø Ungdomsråd, Brynjar Andersen Saus, forteller at ungdomsrådet har jobbet i tre år med å få Tromsø til å bli en MOT-kommune.

- De siste par årene har det vært en av våre hovedsaker. Mobbing er et av de største samfunnsprobleme i Norge og MOT har stor suksess. MOT-kommuner har 50 prosent mobbing mindre enn andre kommuner, sier han.

Ifølge MOTs hjemmesider, er det 57 prosent flere som opplever å bli mobbet en gang i uken eller mer i 10.klasse blant landsgjennomsnittet, sammenlignet med MOT-skoler.

- Mobbing et økende problem

Ungdomsrådslederen peker på at mobbing er et økende problem i Tromsø og synes kommunen må satse mot å bli MOT-kommune.

- Så langt har vi tatt det opp med byrådet, hvor vi har fått beskjed om at vi ikke kan på grunn av økonomi og at det er for dyrt. Dessuten peker de på Tromsø kommunes egen handlingsplan mot mobbing.

De argumentene synes han ikke holder.

- Vi har vært med på å utarbeide handlingsplanen og den er god, men MOT er noe vi kan bruke i tillegg. Det trenger ikke være enten eller. MOT er verdt pengene og man kan ikke sette en slik pris på et menneskeliv. Mange menneskeliv ødelegges av mobbing, sier lederen.

KOMPLIMENTER: Tromsø Ungdomsråd deler ut boller og komplimenter til forbipasserende i Storgata i dag. Foto: Marte Gilstad
MOT TIL Å GLEDE: Tromsø Ungdomsråd støtter det årlige arrangementet MOT til å glede-dagen. Foto: Marte Gilstad