Per dags dato har UNN kapasitet til å utføre 400 PET-undersøkelser årlig.

I løpet av 2020 er det forventet at behovet vil stige til 2.500..

Derfor har man startet prosessen med byggingen av et diagnosesenter i Tromsø (PET-senter), som nå skal styrebehandles, først i UNN-styret 10. desember og så i Helse Nord-styret 17. desember.

– Vi har lagt opp til å komme i gang med bygging i løpet av 2015. Det er et utrolig viktig prosjekt for kreftpasienter i hele Nord-Norge, så jeg føler meg ganske sikker på at styret vedtar dette, fordi dette er et såpass viktig prosjekt for hele Nord-Norge, sier utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen til iTromsø.

Koster 446 millioner

Ifølge Hanssen er prislappen for PET-senteret 446 millioner kroner.

– Det er god økonomi i dette. Vi sparer såpass mye på å selv ha et slikt senter, så jeg håper virkelig at det ikke blir noen utsettelser, sier han.

Hanssen forteller viedere at man vil man spare minst 26 millioner kroner årlig.

– Da er det gjort forsiktige beregninger, der vi har tatt med alt av utgifter. Det er ikke noe alternativ å ikke tilby PET-skanning. Pasientene har krav på slike undersøkelser og god behandling, så ja det er dyrt, men samtidig lønnsomt. Man vil spare minst 26 millioner kroner årlig, fremfor å sende pasienter sørpå eller kjøpe inn tjenester utenfra, forklarer Hanssen.

En PET-undersøkelse er i dag nødvendig for å finne mange typer kreft, og bruken vil bare øke. Helse Vest og Helse Sør har etablert slike sentre. og Helse Nord er de eneste som ikke har et slikt senter nå.

I et slikt senter vil UNN kunne produsere radioaktive legemidler og undersøke 2.500 pasienter årlig i stedet for dagens ordning hvor noen pasienter (cirka 400) undersøkes i et midlertidig PET-lokale

Åpner i 2017

Blir byggingen vedtatt, vil senteret være i drift fra 1. kvartal i 2017.

– Blir det vedtatt nå, går det forhåpentlig slag i slag. Da begynner vi grunnarbeidet i 2015, jobber gjennom hele 2016 og vil få inn de første pasientene i januar/februar i 2017.

Senteret er planlagt og bygges rett oven for hovedinngangen til sykehuset, der blodgiverparkeringen er i dag.

– Det er sjelden man har et så godt prosjekt som dette, som er så viktig og samtidig har så god økonomi, så det er en ordentlig gladnyhet, sier Hanssen.