Eiendomsspar AS og Ludwig Mack AS sine planer for å gjøre de gamle industrilokalene til bryggeriet om til et handels- og opplevelsessenter fikk seg et skudd for baugen da byrådet i oktober vedtok å ikke legge planforslaget ut til offentlig ettersyn. Etter vedtaket sa Eiendomsspar til iTromsø at de da ville droppe milliardinvesteringen.

Får støtte

Nå ber investorene med plan- og bygningsloven i hånd om at saken legges for fram kommunestyret, og ber om et møte med ordføreren. De mener en rekke sentrale opplysninger i saksfremstillingen til byrådsmøtet ikke fremkom tydelig nok eller var misvisende, og at det kan ha hatt betydning for utfallet.

– Vi hadde møte med kommuneledelsen i forrige uke og opplever kommunen som positive til vårt prosjekt. Vi håper kommunen snur. Vi opplever mye støtte både fra politikere og befolkning for øvrig i Tromsø. Det er bakgrunnen for brevet til ordføreren, sier eiendomsdirektør Sigurd Stray i Eiendomsspar AS.

Ingen føringer

I brevet til ordføreren lister Eiendomsspar opp 13 punkt som støtter deres argumentasjon om å legge planen ut til offentlig ettersyn. Det vises blant annet til at det i saksfremlegget ikke fremkommer at byrådet ved fastsetting av planprogrammet for Mack-kvartalet i 2012, vurderte plantiltaket til å være i tråd med overordnede planer.

– Det er altså ingen konkrete statlige, regionale eller lokale føringer som tilsier at byrådet nå skal vurdere plantiltaket annerledes og må kreve vesentlige endringer før saken kan legges ut til høring, heter det i brevet til ordføreren.

Krever endringer

Eiendomssvar viser til at en høring vil kunne avdekke eventuelle konflikter før kommunestyret fatter endelig vedtak.

– Offentlig ettersyn betyr jo ikke at prosjektet er godkjent, men at det kommer innspill fra andre etater og naboer til planene, sier Stray.

Byrådet mente planforslaget måtte endres på to punkter før det kunne sendes ut til offentlig ettersyn:

• Adkomst til parkering må tilknyttes Sentrumstangenten for å hindre belastning av gatenettet

• Bebyggelsen på eiendommen som er avsatt til park i kommuneplan for sentrum, må senkes i terrenget

– Vi blir avvist på en trafikal løsning som både kommunens egen og vår trafikkplanlegger mener er best for myke trafikanter. Når det gjelder høyde og siktlinjer foreligger det ingen høydebegrensninger som får følger for det halvannen etasjes bygget mot Strandveien vi planlegger, sier Stray.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, sier de har hatt et møte med Eiendomsspar etter byrådets vedtak, men hun vil ikke gå inn i realitetene i saken.

– Vi er dialog med dem og jobber for å finne en løsning som er bra for alle parter, sier Alvarstein.

KVARTAL ØST: På nedsiden av Storgata/Strandveien planlegger Mack og Eiendomsspar et handels- og opplevelsessenter, parkering og park. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur Foto: Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur
ORDFØRERMØTE: Eiendomsdirektør Sigurd Stray i Eiendomsspar AS håper de får møte ordføreren for å be ham sette Mack-kvartalet på kommunestyrets dagsorden. Foto: Eiendomsspar