TIFF feirer 25-årsjubileum i januar. Mens de valgte å se seg tilbake da 20-årsjubileet ble markert, har de blikket nå festet mot fremtiden. Det vil også prege jubileumsprogrammet.

– Fremtidsperspektivet vil prege festivalen på mange måter. Vi har et internasjonalt sideprogram på ti filmer hvor livet og menneskene i byene står sentralt, sier festivalsjef Marthe Otte.

LES MER_ Lager film om bydelens fremtid

Bydelenes fremtid

Men også lokale filmer, laget av bydelsungdom i Tromsø, vil sette sitt preg på festivalen. Bakgrunnen for ideen dukket opp da kommunens byutviklingsavdeling kontakte TIFF i vår med spørsmål om å bruke filmfestivalen for å synliggjøre prosjektet «Hvor går Tromsø?».

Ungdomsskoleelever på Langnes og i Kroken har allerede laget filmer om bydelens fremtid som skal vises på utekino på Stortorget. Kvaløysletta er ikke ennå ferdige med sin film, som vil få premiere under TIFF. Filmene er et resultat av Den kulturelle skolesekken og Filmveksthuset Tvibit.

«City Scope»

Prosjektet «Hvor går Tromsø?» er et resultat at Arkitekturens år i 2011, i regi av Byutvikling.

– Vi ble utfordret til å se Tromsø i et global sammenheng. TIFF er en utrolig fin arena for å løfte diskusjonen til et internasjonalt plan. TIFF bringer med sine filmer verden til Tromsø, sier prosjektleder og arkitekt Tandi Reason Dahl på Byutvikling.

De ti filmene i sideprogrammet «City Scope» er dokumentarer og i grenselandet spillefilm/dokumentar, fra land som India, England, Frankrike og USA.

– Filmene skal bidra til å få nytt syn på livet i Tromsø og hvordan vi lever. Tromsø by er i voldsom vekst, og TIFF vokser. Vi hadde ikke vært det vi er uten Tromsø by, sier festivalsjefen.

Åpning utendørs

Den offisielle åpningen av filmfestivalen vil finne sted på Stortorget, med blant andre kulturminister Thorhild Widvey til stede.  Etterpå blir det visning av Carl Christian Lein Størmers åpningsfilm "There's always next season" på Fokus kino.

– Vi vil være inkluderende og ønsker å ha hele byen med på åpningen. Det er spesielt at vi har en lokal film som åpningsfilm, og det blir vårt anslag for festivalen, sier Martha Otte.