De påståtte avsløringene av møtene mellom Gilbert og Hamas-toppene skal være en sentral årsak til at den norske legen er nektet å reise inn i Gaza fra Israel.

- Gilbert har hatt kontakt med høytstående representanter for Hamas, ikke bare menige i organisasjonen. Det gir ikke grunnlag for å arrestere han, men slik kontakt med lederne for en terrororganisasjon er nok til å nekte han innreise til Gaza, sier en kilde med tilgang til etterretningsinformasjon.

Dukket opp på radaren

Etterretningstjenesten hevder kontakten mellom Gilbert og Hamas-lederne ble avdekket gjennom overvåkning av lederskikkelser i Hamas.

– Gilbert dukket opp på radaren i forbindelse med overvåkning av terrormål, mens han hadde møter og annen kontakt med dem, sier kilden.

Gilbert legger ikke skjul på at han har hatt tett kontakt med de lokale helsemyndighetene i det Hamas-styrte Gaza. En av de palestinske lederne Gilbert bekrefter å ha møtt flere ganger er tidligere helseminister Bassem Naim, som senere ble utenrikspolitisk rådgiver for Hamas-regjeringen.

Under Gaza-krigen i sommer ble Naims hus bombet i et israelsk luftangrep, ifølge israelske medier.

- Helt åpen kontakt

Mads Gilbert sier han alltid har hatt helt åpen kontakt med palestinske helsemyndigheter under sitt arbeid som lege i palestinske områder, enten disse har representert PLO, palestinske selvstyremyndigheter eller Hamas.

– Det er selvsagt ikke mulig å jobbe som lege i Gaza i så mange år uten å ha kontakt med lokale helsemyndigheter. Det har vi gjort helt åpent og i alle år, også før Hamas overtok kontrollen. Dette handler om å respektere det lokale lederskapet for sykehusene, sier Gilbert.

– At de israelske okkupantene skal diktere hvilke lokale myndigheter vi som norske fagfolk skal kunne ha kontakt i Gaza og på Vestbredden dokumenterer igjen deres nesten utrolige maktarroganse, sier Gilbert.

Sikkerhetstjenesten står bak

VG har tidligere fått bekreftet at det er den israelske sikkerhetstjenesten Shabak som står bak avgjørelsen om å nekte Gilbert innreise til Gaza. Organisasjonen har ansvaret for etterretning- og kontraterrorisme innenfor Israels grenser, og et spesielt ansvar for Gaza.

Behandlingen av Gilbert-saken er en ren «administrativ avgjørelse», og det skal ikke foreligge noen rettslig kjennelse.

En kilde som de siste årene har hatt en sentral stilling i det israelske regjeringsapparatet svarer slik på spørsmål om hvorfor innreiseforbudet kom nå:

– Nok er nok. Han måtte stoppes på et tidspunkt. Denne legen har hatt et langvarig forhold til Hamas, som naturlig nok har ført til svært tette forbindelser.

Talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Emmanuel Nahshon, ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger, men understreker at beslutningen om å nekte Gilbert adgang til Gaza er basert på «klare fakta og grundige overveielser».

LES DEBATTINNLEGGET: Uakseptabel behandling av Mads Gilbert

Norge reagerer

Utestengelsen av den norske legen, som har blitt verdenskjent for sitt arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza under de tre siste krigene, har vakt sterke reaksjoner i Norge. Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet ringte i forrige uke til den ferske israelske ambassadøren i Norge og ba om en forklaring. Samtidig ga han utrykk for at regjeringen stiller seg uforstående til at Gilbert nektes innreise.

Det israelske utenriksdepartementet svarte tirsdag med å anklage Norge for å blande seg inn i «interne forhold» i Israel.

– Uttalelsene fra den norske regjeringen viser manglende forståelse for Israels sikkerhetssituasjon, sier Nahshon.

Kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD understreker at Norge ikke har fått noen nærmere forklaring fra israelske myndigheter på Gilberts innreisenekt.

– Vi har gjort det klart overfor den israelske ambassaden i Oslo at vi har vansker med å forstå grunnlaget for å nekte Gilbert innreise på Gaza. Basert på at Gilbert er lege og spiller en viktig rolle i å bistå det palestinske helsevesenet har vi bedt Israel revurdere beslutningen, sier Andersen.

Også Legeforeningen har reagert sterkt på innreisenekten.