Det er allerede vedtatt at matproduksjonen til byens eldre og pleietrengende skal konkurranseutsettes etter at saken har blitt behandlet i byrådet.

Sist gang fikk de inn to anbud, noe byrådet mente var for lite for å ha reell konkurranse.

Nå mener Brage Larsen Sollund at kommunen bør stoppe en ny anbudsrunde.

– Jeg oppfordrer byrådet til å ta i bruk fjellvettregelen; det er ingen skam å snu, sier Sollund og utdyper hvorfor.

– Da det ble vedtatt var målet at matproduksjonen skulle bli billigere og bedre. Nå viser det seg at det ikke blir billigere og at de tar ut et ekstra måltid for å presse prisen ned, sånn at det blir to i stedet for tre måltider å velge mellom. Når så mange av hovedpoengene for å konkurranseutsette er borte, mener jeg man må se på muligheten for å gjøre det selv, sier Sollund.

Bygg selv

Dagens sentralkjøkken på Mortensnes er for lite og har for liten kapasitet.

Sollund, som er komitéleder for helse og omsorg i Arbeiderpartiet, mener kommunen på sikt bør bygge et større kjøkken.

– Jeg tror vi kan gjøre mye bra i kommunal regi på Mortensnes. Sykehjemmene kan selv være ansvarlig for å få inn tørrvarer og frigjøre kapasiteten på Mortensnes. Ap har tidligere foreslått å bygge et nytt og større kjøkken på sikt, men på kort sikt, mener jeg det er mulig å få til smidige løsninger. I kommunal regi har vi kvalitet på både kvalitet og kostnader, sier han.

Frykter monopol

Sollund mener man skyter seg selv i foten ved å legge ut matproduksjonen på anbud.

– En eventuell vinner vil måtte bygge sitt eget kjøkken. I neste omgang har da ikke kommunen et eget kjøkken som kan konkurrere mot dette private kjøkkenet som er bygd. Den private aktøren vil da sitte med et stort konkurransefortrinn overfor de andre og i praksis inneha et slags monopol etter anbudstiden på 6-8 år er over. Da kan de prise seg oppover Det er en lite fremtidsrettet posisjon å sette kommunen i, sier Sollund.

Etter lang tid og en klage til fylkesmannen fikk Sollund innsyn i en mailkorrespondanse mellom byråd Kristoffer Kanestrøm og kommunaldirektør Eva T. Olsen, der Kanestrøm skriver at kravet om tre måltider frafaller for at det antas å gi kommunen en lavere pris.

– I stedet for å skjule hva de holder på med, som byrådet gjør nå, bør de invitere til dialog og finne bedre løsninger, slutter Sollund.