For når Tromsø kommune gjør opp status for ordningen, som har gått sin gang siden 2011, så kan man bokføre et mindreforbruk totalt sett som ligger over 17 millioner kroner under det man hadde budsjettert med.

– Ja, det stemmer. Kommunen har bevilget i alt 42 millioner kroner, men forbruket har vært på bare 24,3 mill, sier kommunaldirektør Per Limstrand til iTromsø.

Kommunen gjorde før ordningen trådte i kraft et estimat som tilsa at erstatningsbeløpene kunne komme opp i beløp på både 60 og 70 millioner kroner.

– Beregnet ut ifra hva Bergen og Oslo hadde betalt ut, så regnet vi med det, ja. Men så mye ble det ikke, sier Limstrand.

Kommunen bevilget to millioner i 2011, 12 millioner i 2012, 20 millioner i 2013 og 8 millioner i 2014.

Avsluttet

Oppreisningsordningen for tidligere barnehjemsbarn har omfattet personer som har blitt utsatt for overgrep eller omsorgssvikt i perioden fra 1945 til 1. januar 1993.

Ordningen startet opp i Tromsø i oktober 2011 og ble avsluttet tidligere i høst.

– Det er vanskelig å si hvorfor det har blitt betalt ut mindre i Tromsø enn forventet. Vi har prøvd å nå alle med kunngjøringene våre og det har i alle fall ikke ligget noe ønske om å spare penger bak dette, understreker Limstrand, og tilføyer:

– Vi får se om det dukker opp flere saker. Da kan man jo ikke utelukke at ordningen åpnes igjen, sier Limstrand.

I økonomirapport 2 for 2014 skriver byrådet følgende om oppreisningsordningen for 2014, der det altså var bevilget åtte millioner kroner:

"Det forventes et mindreforbruk på oppreisningsordningen på fire millioner kroner ved årets slutt. Dette knyttes til færre søknader og lavere tilkjente beløp enn budsjettert".