Det fortalte Sandra Maryam Moe under dagens dialogmøte om radikalisering og voldelig ekstremisme. Møtet ble holdt av ordfører Jens Johan Hjort og byrådsleder Øyvind Hilmarsen, etter oppfordring fra statsminister Erna Solberg.

Brev fra Solberg

I oktober sendte Solberg et brev til 23 kommuner hvor hun oppfordret til å ha et slikt møte. Til stede på rådhuset i dag var statssekretær ved statsministerens kontor, Laila Bokhari, som skrøt av at Tromsø var tidlig ute med å følge opp oppfordringen.

– Jeg takker for et imponerende oppmøte, som viser at dette er et tema som berører så mange, nettopp radikalisering av vår egen ungdom, sa statssekretæren, som også er terrorforsker og diplomat.

Frykter trakassering

Ordfører Jens Johan Hjort innledet dialogmøtet med å lese opp brevet fra Solberg, samt peke på at han er stolt over at det bor mennesker fra 146 ulike nasjonaliteter Tromsø. Han la også vekt på at de med møtet ønsker å være føre var.

– Vi har ingen konkrete holdepunkter for at radikalisme og voldelig ekstremisme er et problem i Tromsø i dag, men de utfordringene som oppleves ute i verden kan også komme hit til oss.

Sandra Maryam Moe, daglig leder ved Alnor Senter, også kjent som Tromsø Islamske Senter, talte om det muslimske perspektiv på problemstillingen.

– Vi er også opptatt av å forebygge radikalisme og voldelig ekstremisme. Vi vil også ha et trygt samfunn.

Hun fortalte om egne opplevelser som muslim i Tromsø.

– I 2010 fikk jeg drapstrusler på grunn av planene om en moské i Tromsø. I år har Alnor senter fått avkuttede griseføtter i posten og hundebæsj hengt på inngangsdøra.

Hun pekte også på at muslimer er redd for å bli trakassert.

– Etter intens mediefremstilling, som etter terrortrusselen, er muslimer også her nord redd for å bli trakassert og mistenkeliggjort.

Skal forebygge

Pettersen i Troms politidistrikt tok også til ordet i innledningen av møtet, hvor omtrent 70–80 personer hadde møtt opp. Han la vekt på at en av politiets viktigste oppgaver er forebygging av all kriminalitet.

– Sju politidistrikt fikk ressurser til en egen radikaliseringskontakt i år. Det fikk ikke Troms politidistrikt, men vi håper å finne plass til en slik koordinator likevel. Forhåpentlig vil vi ha det på plass i løpet av første halvår.

Etter panelets innledninger, var møtet åpent for kommentarer og spørsmål fra fremmøtte.

Disse griseføttene fikk Sandra Maryam Moe, daglig leder ved Alnor Senter, i posten. Foto: Privat
PANELET: Panelet besto blant andre av ordfører Jens Johan Hjort, byrådsleder Øyvind Hilmarsen, statssekretær Laila Bokhari og politistasjonssjef Morten Pettersen.
DIALOGMØTE: Etter initiativ fra statsminister Erna Solberg ble det i går holdt et dialogmøte om radikalisering og voldelig ekstremisme. Her hilser statssekretær Laila Bokhari (til venstre) på Sandra Maryam Moe, daglig leder for Alnor Senter/Tromsø Islamske Senter.