LANGNES: Inne på Jekta kjøpesenter har det vært pyntet til jul i flere uker. Stemningen er preget av at adventstiden er like rundt hjørnet. Julepynt, julelys, førjulssalg og julevarer. Rundt omkring haster både store og små, kvinner og menn med store handleposer og lange handlelister. Det er mye som skal kjøpes inn til jul, men det er slett ikke alle som har tenkt å betale for varene.

– Vi tar folk for nasking og tyveri daglig. I førjulstiden øker dette i takt med trafikken på kjøpesenteret, forteller senterleder Laila Myrvang.

Tyver i alle aldre

Hun sitter inne på kontoret med leder for sikkerhet på Jekta Storsenter, Stian André Rodriguez. De er godt forberedt på de uærlige kundene i desember.

– I desember firedobler vi vaktholdet, sier Myrvang.

Utenfor kontordøra forløper hverdagen på kjøpesenteret seg som vanlig. Mange har viktige ærend, ting som skal handles og kaffe som skal drikkes. Kundebildet består av alle aldre og samfunnslag, kvinner og menn. Det gjør også naskerne.

– De som stjeler er fra alle samfunnslag. Den eldste som er stoppet er over 90 år og de yngste er bare barn, forteller Rodriguez.

Varene som stjeles er alt som kan tenkes. Mat, klær, småelektronikk, tyggis, smykker og sminke.

– Ungdom stjeler like mye forskjellig som de eldre. Det er ingen typiske varer som går igjen, folk får seg til å ta hva som helst.

Stjal femsifret beløp

På kjøpesenteret slås det like hardt ned på alt som stjeles.

– Det spiller ingen rolle om det er en tyggispakke eller klær til flere tusen kroner. Vi anmelder alt, det er ikke greit å stjele, slår Myrvang fast.

Hun ønsker ikke å fortelle det høyeste verdibeløpet de har tatt noen for å stjele, men medgir at det er et femsifret beløp. Denne personen ble fersket for tyveriraidet i vår.

– En del blir også tatt med varer fra flere butikker, så det er ikke uvanlig at det blir skrevet 4–5 anmeldelser på en person, forteller hun.

Ifølge en pressemelding fra Virke, næringslivets nest største hovedorganisasjon, er desember høysesong for butikktyverier. I årets julemåned anslås det at det vil bli stjålet varer for rundt 364 millioner kroner.

Store mørketall

Yngve Myrvoll, seksjonsleder for krimavdelingen i Troms politidistrikt, sier de ikke merker en økning i anmeldelser i desember. I desember i fjor ble det registrert 29 anmeldelser for tyveri og nasking i Tromsø.

– Dette er jo et veldig lavt tall. Vi har jo en mistanke om at det reelle tallet er mye høyere. Mørketallene er nok store, enten fordi det ikke blir avdekket eller butikkene ikke anmelder, sier han.

Politiet i Tromsø merker heller en økning om sommeren.

– Til sammenligning hadde vi 48 anmeldelser på tyveri og nasking i juni i fjor.

Myrvoll tror også mørketallene er store rundt tyvene som bruker utstyr når de stjeler fra butikkene.

– Her er nok også store mørketall, siden det ikke avdekkes.

Basert på undersøkelser og analyser av juleomsetningen, har Virke laget prognoser for svinnet i desember i hvert av landets fylker.

I Troms fylke anslås det at det blir stjålet varer for 11,4 millioner kroner. Legger man uærlige ansatte og administrative årsaker til i regnestykket, blir det totale svinnet på 21,5 millioner kroner.

– Dette er altfor høye tall, og mørketallene er nok enda høyere. Derfor er det viktig med gode tiltak for å forhindre tyveri, sier Myrvang.

Og ser du nøye blant alle de handleivrige på kjøpesenteret får du øye på dem. De uniformerte vekterne, overvåkingskameraene og alarmene.

– Vi følger godt med. Vi har også sivile vektere og ikke synlige alarmer. Dessuten har vi en god kommunikasjon på senteret og viktig opplæring av de ansatte, forteller Rodriguez.

Et hei og et smil

Inne på klesbutikken BikBok er det tydelig at jula er i anmarsj. Juleklær, juletilbud og ekstra julevarer. Daglig leder Karoline Hausberg sier det er viktig å være tett på kundene.

– Vi har jo en policy om å være blide og imøtekommende, men det er også viktig for sikkerheten i butikken. Når vi har fått blikkontakt med kunden og sagt hei, så vet de at vi har sett dem. Det gjelder både for om de trenger hjelp til noe eller om de kanskje egentlig hadde tenkt å ta noe.

På ungdomsbutikken er det mest småvarer som stjeles. Hårstrikker, neglelakker, ringer og skjerf. Hausberg er usikker på om varer stjeles for å gis bort i julegave.

– Vi har noen gavepakker og lys vi ikke har ellers i året, så det kan jo hende sånt stjeles med tanke for å bli julegaver.

Tatt med tyveriutstyr

Hun forteller at de også opplever sommeren som høytid for nasking.

– Jeg tror det kan være fordi det er mange turister og andre kunder enn de vi har ellers.

Det er likevel en kundegruppe som skiller seg ut blant tyvene på klesbutikken.

– Det er unge jenter som stikker seg ut, men det kan være hvem som helst. De tar ofte småting som er lett å putte i veska.

Hun tror mange stjeler på impuls og for små verdier, men husker spesielt godt en episode med en ung jente.

– En gang tok vi en jente med mange varer fra flere butikker. Da vi tilkalte vekteren, oppdaget vi at hun hadde med seg et verktøy, en slags tang, for å plukke av alarmer. Da hun ble tatt hos oss, hadde hun glemt én alarm.

Senterleder Myrvang sier de sjeldent opplever at de tar kunder som tydelig har forberedt seg på tyveriene.

– Vi har sjeldent folk som har forberedt seg med ulikt utstyr, men som nevnt har vi alt fra naskeri til grovt tyveri her.

Stian André Rodriguez. Foto: Marte Gilstad
NASKER SMÅTING: Karoline Hausberg, daglig leder ved BikBok Jekta, sier det er flest unge jenter som stjeler fra butikken.