I en undersøkelse fra DNB, svarer åtte av 10 unge at de trenger både innboforsikring og reiseforsikring.

– Unge er den gruppen som oftest er underforsikret og havner i forsikringsfellen, mener skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

Totalskadd bolig

Ann Tove Heitmann, leder for Ifs skadesenter i Tromsø, jobber med unge og forsikring.

– For mange unge er nok forsikring et økonomisk spørsmål. Studenter har ikke mye penger, men har du først opplevd en skade og vært i kontakt med et forsikringsselskap, så får forsikring fort en annen betydning.

Et skrekkscenario er ved boligbrann.

– Det verste vi ser er når hybelen brenner og så står de der uten forsikring. Det er ikke et uvanlig scenario. Forsikring er en økonomisk hjelp. Mange tror de har medforsikring hos foreldre, men har du flyttet ut er du ikke en del av den husstanden lenger, uansett hvor du har folkeregistrert adresse. Du risikerer å stå der på bar bakke.

Unge har store verdier

Hun peker på at mange har større verdier enn de tror.

– Forsikringssummen skal gjenspeile den økonomiske verdien av tingene på skadetidspunktet. Ved totalskade, som ved brann, snakker vi fort flere hundre tusen kroner. Tenk bare alt du eier, møbler, seng, elektronikk og klær.

Heitmann trekker fram tre forsikringer alle unge burde ha.

– For en student er det greit å ha innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring.

Hun sier det er vanskelig å få unge interessert i forsikring.

– Du får ikke et forhold til forsikring før du har tegnet en selv. Du har aldri fullgod dekning om du er medforsikret med foreldrene dine. Jeg anbefaler å sette seg ned med foreldre og spørre om forsikring. Du kan også ta kontakt med et forsikringsselskap for rådgivning.

Vet lite om forsikring

Studentene Maria Havstein (20) og Vilde Øyen (20) tror også at studenter og andre unge vet lite om forsikring.

– Jeg vet at jeg har reise- og innboforsikring. Jeg tegnet den selv, fordi den jeg hadde gikk ut da jeg fylte 20 år, sier Havstein.

Hun medgir at hun ikke egentlig vet hva de forsikringene dekker.

– Nei, jeg er usikker på hva de egentlig dekker. Det vet jeg ikke spesielt mye om.

Øyen tror hun har samme forsikringer som venninnen.

– Jeg er ganske sikker på at jeg også har innbo- og reiseforsikring, men jeg må innrømme at det er foreldrene mine som tar seg av sånt, sier hun.

De tror det kan være noe av grunnen til at ungdom vet lite om forsikring.

– Jeg tror mange har foreldre som vet mye om forsikring, og da er det litt lett å la være å vite om det selv, sier Havstein.

De skulle gjerne visst mer om temaet.

– Jeg burde nok visst mer om det, det er jo viktig å vite en del om forsikring, sier Øyen.

Foreldre betaler

Havstein mener det er mange studenter lik dem.

– Jeg tror nok det er ganske vanlig blant unge å ikke kunne så mye om forsikring, sier hun, og legger til at det er foreldrene som betaler forsikringen.

Det gjør også foreldrene til Øyen.

– De fleste har nok foreldre som støtter økonomisk. Jeg er usikker på om jeg hadde hatt forsikring om jeg måtte betalt den selv, men alle vet jo at man må ha forsikring, sier hun.