Lørdag var Torill Elise Støback på Tromsø gravlund. Der så hun gravstøtter som lå på bakken.

– Jeg tenkte med en gang at dette var hærverk. Det var ikke noe fint, sier hun.

Hun tok et bilde av en av gravstøttene og publiserte det i Facebook-gruppa «Gamle Tromsø». Bilde har fått mange kommentarer.

– Observerte det du så i dag for to måneder siden. Kontaktet da de som jobber på gravlunden og «sjefen» lovet å ta action. Tydelig at ingen ting er gjort, skriver en.

Sikkerhetshensyn

Kirkeverge Kristin Stang Meløe er godt kjent med situasjonen. Det er ikke snakk om hærverk, det er de ansatte ved kirkegården som har lagt gravstøttene på bakken.

– Det er gjort av sikkerhetshensyn, forteller Meløe.

Det er de pårørendes ansvar å sørge for at gravplassen er sikret, slik at det ikke er fare for at gravstøttene skal velte. Ved Tromsø gravlund er det flere utgåtte graver, det vil si at de ikke har noen som eier dem. Det er disse gravstøttene som er blitt lagt på bakken.

Ikke ideelt

– Der det er fare for at støttene kan velte, har vi valgt å legge de ned på bakken, slik at de ikke skal velte over noen, sier Meløe.

Hun syne heller ikke at det er en ideell løsning at gravstøttene blir liggende på bakken.

– Dette er arbeid som tar tid, og vi jobber med det så fort vi kan. Vi må forsøke å finne ut av hvilken gravstøtter vi skal ta vare på og hvilken som kan tas bort, sier hun.