Partene i LFF og NHO Luftfart setter seg ned ved meklingsbordet fordi medlemmene i LFF forkastet den fremforhandlede avtalen etter uravstemning.

– I hovedsak er det SAS og Widerøe-ruter som blir rammet. Det gjelder både ruter innenlands og ruter til og fra Norge, opplyser leder i LFF, Asbjørn Wikestad.

– Vil dette ramme Tromsø Lufthavn Langnes?

– Ja, det vil i stor grad ramme Tromsø om vi går til streik, sier Wikestad til iTromsø.

Lufthavnsjef Jonny Andersen ved Tromsø Lufthavn Lanes har ikke fått informasjon om hvordan en eventuell streik vil påvirke de reisende ved flyplassen.

Konsekvenser

På Norges største flyplass kan ikke vakthavende pressetalskvinne, Mariann Hornes ikke si noe om hvilke konsekvenser en eventuell streik vil få for passasjerene på flyplassen.

– Jeg har dessvverre ikke informasjon om dette nå, sier Hornes og henviser til flyselskapene.

Hos SAS sier informasjonssjef Knut Morten Johansen at de ikke kommer til å kansellere noen ruter dersom det skulle bli streik.

– Streiken vil få minimale konsekvenser. Vi har et handlingsrom som gjør at vi kan omdisponere ressurser og gjennomføre flygningene likevel. Men blir det streik, kan vi nok få en del mindre forsinkelser, sier Johansen.

–  Folk har fått nok

Det er i hovedsak personell i innsjekk og i billettkontor som blir tatt ut i streik, ifølge Johansen.

Ifølge Asbjørn Wikestad i LFF er hans 1.700 medlemmer misfornøyde med årets lønnsavtale fordi de mener de har fått for lite i lønnsoppjustering.

– I mer enn ti år har lønnsutviklingen i norsk luftfart lagt på et lavt nivå, og vi er nok ved en grense for hva folk kan tåle. Folk har fått nok og er klare for streik dersom vi ikke får en avtale innenfor rimelighetens grense, sier Wikestad til VG.

NHO Luftfart ønsker ikke å kommentere den forestående meklingen som starter mandags morgen og har en frist for enigheten innen utgangen av dagen.