Å miste all lufttilførsel under vann kan være ekstremt stressende og få fatale konsekvenser, selv under opplæring i utfordrende terreng.

Ishavsbyen dykkerklubb har nå fått i gang en kjempefin avtale med Alfheim svømmehall om å få bruke halve bassenget til «tørrtrening» for nybegynnere.

– Det er mye tryggere og ikke minst varmere enn å dra ut i Belvika når det er mørkt og kaldt ute som det er nå på vinteren. Nå får de prøve seg i omgivelser vi kan kontrollere, sier instruktør Nils-Roar Selnes i Ishavsbyen dykkerklubb.

Kutter luften

Han hadde blant annet med seg Richard Benjaminsen, som prøvde seg som dykker for aller første gang.

– Det er greit at det er varmt og behagelig, sier Benjaminsen som i dag fikk testet hvordan det er når instruktøren kutter luften mens man er under vann.

– Det er fryktelig mørkt ute nå, så det er mye bedre at vi gjør det her inne, sier Benjaminsen som taklet oppgaven med glans.

– Han reagerer på den måten han skal. Han bytter ventil når den andre stopper, sier Selnes som har fått veldig gode tilbakemeldinger fra de som har prøvd seg i bassenget.

Seks dykk

Benjaminsen er altså nå klar for et skikkelig dykk når turen videre går ut i det åpne hav, men har altså fem dykk igjen før han er sertifisert dykker i Norge.

– Over nyttår kan folk prøve seg under vann, sier Selnes som informerer om at man får prøve seg en gang i basseng og dermed bærer det ut i havet.

– Dette er også veldig fint for oss andre som vil trene på dykk. Om man står en hel gjeng å fryser i vannkanten når det er mørkt og ekkelt finner man kanskje til slutt ut at man ikke orker. Her er det varmt, lyst og godt. En perfekt treningsarena på vinterstid i Tromsø, sier Selnes.