Tidligere i høst bodde jeg en hel måned i den toskanske byen Siena.

Like ved skolen som jeg gikk på driver søsknene Giuliano og Donatella den vesle restauranten Il Rustichetto. Der tok jeg formiddagskaffen min og spiste lunsj stort sett hver dag.

Å spise lunsj på italiensk er noe helt annet enn her hos oss. Å «pranzare» blir gjerne en affære på halvannen time, og det kreves ofte en liten middagskvil før man tar fatt på resten av dagen...

På Il Rustichetto serverer de tradisjonell og lokal husmannskost og deres «Filetto di maiale con pepe verde» er en av de mest populære rettene blant både turister og fastboende.

Mer mat fra Il Rustichetto? Vognmannens middag

Filetto di maiale

Først av alt – legg 2 ss grønn pepper i en kaffekopp og hell over 1/2 dl kokende vann og la trekke i minst en time.

100 gram ytrefilet av svin per person skjæres i skiver på cirka 1 cm og bankes flate.

Strø over salt og pepper og vend dem i mel – før de stekes i panne til skivene har fått fin farge. Legg over i en gryte.

Bland sammen

Juice fra 1–2 sitroner

1 glass tørr hvitvin

1,5 dl kyllingkraft

1–2 hakkede hvitløksfedd

1 laurbærblad

Hell sausen samt grønnpepper/vann over kjøttet i stekegryta og la koke i minst én time. Når kjøttet nesten smelter er det ferdig. Legg opp på et varmt fat og hell over sausen med rikelig med grønn pepper.

MER ITALIENSK LUNSJ? Pasta Preferisco

Insalata caprese

Skjær modne tomater i skiver, legg opp på et fat sammen med bøffelmozzarella, tynt skivet løk (valgfritt) og fersk eller tørket basilikum. Risle over olivenolje og ev. balsamico. Helt til sist kan man drysse over litt flingesalt.

Fungghi arrosto

1 liter sjampinjong delt i mindre stykker legges i en het og tørr teflonpanne. Drypp litt vann over slik at soppene begynner å svette. Senk varmen litt, og vent til vann og soppkraft fordamper. Vent til du nesten tror at soppen blir svidd – da legger du i en klikk smør og risler over litt olivenolje. Stek videre til soppen blir gylden og blank – da strør du over salt, sortpepper og hakket persille. Bland godt og legg opp på et fat.

Patate fritte

Skjær 2–3 poteter per person i tynne båter. Stek i stekepanne i rikelig med 50/50 smør/olivenolje. Når potetbåtene er myke og har fått en fin farge tar du dem opp og lar dem renne av på kjøkkenpapir. Salt godt og strø over tørket oregano.

Mat fra Toscana krever selvfølgelig toskansk drikke – og til denne retten har jeg valgt en litt rufsete Rosso di Montalcino.

Buon appetito!