Det var duket for kakefest da Blodbanken mandag tok imot de første blodgiverne i de gamle DNB-lokalene på Nerstranda. De siste dagene har det vært hektisk sjauing med å flytte over mesteparten av blodbankutstyret fra UNN til fjerde etasje på Nerstranda.

Traff på første forsøk

– Det har vært en kjempestor jobb, med utrolige mange detaljer. Vi har jobbet siden torsdag med å flytte hit. Jeg er spent på om alt fungerer, sier seksjonsleder Bente Aune i Blodbanken.

Det meste fungerte i alle fall da Bjørn-Håvard Rønnevik som den første blodgiveren inntok tappestolen. Han har gitt blod over 30 ganger. Bioingeniør Lisa Pedersen traff blodåra med nåla på første forsøk, før tappingen kunne starte.

– En god ting

Blodbanken har leid lokalene på Nerstranda i fem år. Grunnen til flyttingen er ombygging og plassmangel på sykehuset.

For Rønnevik er flyttingen av Blodbanken fra UNN og Breivika til sentrum veldig praktisk.

– Jeg jobber i Fiskeridirektoratet som holder til i nabobygget.

Han synes det å være blodgiver gir ham mye tilbake, og ikke bare blodgivergaver i form av mummiting.

– Det har blitt en del mummikopper og mummiglass hjemme. Å gi blod er en grei måte å få sjekket helsa på. Blodet sjekkes for ulike sykdommer og jeg får vite blodprosenten. Jeg venner også kroppen til større blodtap, og så er det jo bra at blodet brukes på UNN. Jeg synes det er en god ting å gjøre, sier Bjørn-Håvard Rønnevik.

Trenger nye givere

Blodbanken har i dag mellom 4.000 og 5.000 blodgivere, men trenger påfyll av flere hele tiden. Seksjonsleder Bente Aune håper flere tenker som Rønnevik.

– Vi avregistrerer blodgivere enten for at de er for gamle, er syke eller går på medisiner. Vi har som mål å registrere 1.000 nye blodgivere i året, men vi klarer kanskje 800, til tross for at vi bruker mye ressurser på rekruttering.

Blodbanken har fortsatt litt av utstyret igjen på UNN til bruk for pasientbehandling og blodplategivere. Mange blodgivere jobber enten på UNN, UiT eller Forskningsparken, og for dem vil det fortsatt kunne bli et tilbud i Breivika.

– De som jobber i Breivika og er blodgivere er nok ikke så fornøyd med flyttingen til sentrum. Vi jobber for å få til et tilbud med tapping på UNN for dem som jobber i Breivika, sier Bente Aune.