Forfatterdebutanten, som er kjent fra TVNorges suksessserie "Åndenes makt", er opprinnelig fra Tromsø, men flyttet i sommer til Sør-Tyskland. I morgen er hun imidlertid tilbake i hjembyen i forbindelse med en boksigneringsturné.

Selv beskriver Augestad boken som et tilbakeblikk på de siste 24 årene av hennes liv.

- Jeg har hørt stemmer og sett indre bilder så lenge jeg kan huske. Til å begynne med trodde jeg at alle var som meg, men etter hvert skjønte jeg jo at det ikke var helt vanlig. Jeg ble veldig skeptisk til den alternative bransjen, og bestemte meg tidlig for å ikke være sånn. Men jeg var jo sånn, forklarer hun.

Følte terroren

Hun forteller at hun hele tiden kjempet mot og forsøkte å fortrenge stemmene og bildene.

- Omtrent ti år før terroreren i New York, sto jeg og ei venninne på toppen av World Trade Center, og da fikk jeg en urovekkende opplevelse. Jeg klarte ikke å forklare den med logikken eller bortforklare det med at fantasien tok overhånd. Det skulle vise seg at jeg så terrorangrepet, sier hun, og fortsetter:

- Og da trodde jeg at det hadde klikket for meg. Det var så virkelighetsfjernt. Jeg så på den siden av meg selv som syk og gjorde alt jeg kunne for å unngå å kjenne på den.

Konfrontasjon

Alt forandret seg imidlertid da Augestad ble utsatt for ei ulykke hvor hun ble liggende med en nakkeskade.

- Jeg kunne ikke bruke tid på trening og slikt for å unngå å kjenne på det jeg da oppfatet som den syke siden. Det som da skjedde var at jeg ble konfrontert med meg selv. Jeg lot skeptikeren i meg roe seg litt ned, og så på hvordan jeg kunne forholde meg til det - hvordan jeg kunne bruke mine mentale ressurser på å forstå mitt eget sanseapparat, forteller hun.

"De sjelfulle"

Det var da forfatteren hevder at hun oppdaget fenomenet hun i boken kaller "de sjelfulle".

- Det var stemmene inni meg. Jeg oppdaget at hvis jeg snakket med dem, så svarte de. Det er personer som gir meg veldig mye støtte, forteller hun.

- Men hvor går grensen mellom psykiatriske lidelser og "sterke sanser"?

- Jeg kunne selv hatt en psykiatrisk diagnose hvis jeg hadde problematisert sansene, svarer hun.

Augestad jobber i dag med å hjelpe andre som også hører stemmer eller ser indre bilder med å håndtere det.

- Sanseinntrykkene kan være ganske overveldende, så jeg gir de jeg hjelper verktøyene de trenger for å kontrollere det, sier hun.