– Fra og med i dag er alle politibetjenter som er uniformerte og godkjente for å bære våpen bevæpnet, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms politidistrikt.

Årsaken er den økte terrortrusselen mot Norge og forespørselen om å bevæpne politiet kommer fra Politidirektoratet. Bakgrunnen er Politiets sikkerhetstjenestes nye trusselvurdering, der personell fra forsvar og politi blir utpekt som mulige terrormål.

– Det er ingen grunn at folk skal være bekymret. De som bærer våpen er godt drillet på dette. Begrunnelsen for bevæpningen er knyttet til uniformert personell som mulige terrormål, og det er derfor bevæpningen er innført, sier Sæverud.

– Tar det med ro

– Har du fått noen reaksjoner fra politibetjentene?

– Nå er bevæpningen akkurat innført, men mitt inntrykk er at de tar det med stor ro. Det å være bevæpnet er en del av jobben. Forskjellen er bare at nå løses alle oppdrag bevæpnet, forteller politimesteren.

Bevæpningen skal vare i fire uker.

– Regjeringen har vurdert direktoratets anmodning, og har samtykket til at politiet for en periode på inntil fire uker kan bevæpne uniformert innsatspersonell i den utstrekning dette er nødvendig for å ivareta politiets egensikkerhet og innsatsevne, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding.

Annerledes enn i sommer

I sommer varslet PST om et mulig terror angrep og det førte til beredskap på høyeste nivå over hele landet. På Tromsø lufthavn Langnes var politiet til stede, bevæpnet med gevær.

– I sommer dreide det seg om en konkret trussel og vi hadde et oppdrag vi skulle løse. Nå er det betjentene som kan være et mulig terrormål. Det er to helt forskjellige situasjoner, sier Sæverud.

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms politidistrikt. Foto: Ronald Johansen