Daglig leder i Bymisjonen, Ann Karina Sogge, beskriver den økonomiske situasjonen i organisasjonen som alvorlig.

- Vi har det veldig vanskelig. Bymisjonen har alltid hatt en uforutsigbar økonomi, noen år har vi tilslag på søknader vi sender mens andre år har vi ikke det. Tidligere har vi alltid fått det til, men ikke i år. Vi får ikke pengene til å strekke til og da er vi tvunget til å kutte i tilbudene, forklarer Sogge.

Forsterker fattigdommen

Hun legger til at pengemangelen bidrar til å opprettholde og forsterke fattigdommen som de i utgangspunktet jobber for å minske.

- Når vi begynner med et tiltak er det fordi vi ser at det er behov for det. Dette er et dilemma. Vi driver våre tiltak for de som er vanskeligstilte i samfunnet, og nå vil ikke tilbudene våre være like forutsigbare.

Lederen påpeker at Bymisjonen allerede driver marginalt.

- Vi har alltid gjort vårt beste for å strekke i hver krone for at den skal vare lengst mulig, men nå får vi det ikke til og det er trist.

Skulle gjerne gitt mer

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (FrP), har forståelse for de økonomiske utfordringene hos Bymisjonen.

- Det er synd å høre at de er i en slik situasjon. Dette er noe vi opplever også i kommunen. Vi har ikke nok penger til å dekke alle behovene i helse og omsorgen, så jeg forstår dem godt.

Kanestrøm trekker frem at han er imponert over innsatsen Kirkens Bymisjon gjør for folk i Tromsø, og han skulle ønske kommunen var i en situasjon hvor de kunne gi mer penger.

- De får det samme tilskuddet i år som tidligere, men vi skulle gjerne gitt dem mer. De står høyt oppe på lista vår, men dessverre har kommunen også økonomiske utfordringer, forklarer han.

Kutter over hele linja

Hvilke tiltak som skal kuttes skal nå vedtas i styret. Sogge forteller at det vil få konsekvenser for tiltak over hele linja.

- Vi har tilbud for barn, ungdom og familier som vi nå må se nærmere på. Det samme gjelder tilbudet til rusavhengige med aktiviteter og matservering. Demokratiskolen for flyktningekvinner ville vi utvide til også å gjelde menn. Nå må vi derimot slanke det eksisterende tilbudet, sier daglig leder i Bymisjonen før hun legger til:

- Vi må skjære på alle bauger og kanter. Situasjonen er alvorlig, men vi i Bymisjonen er optimister og idealister så vi holder det gående. Vi prøver alt vi kan for å tjene penger. Det er harde tider og jeg tror ikke bare det gjelder vår organisasjon.

Jul i år også

Hun peker på at flere har det trangt. Årsaken er at mange kjemper om de samme kronene.

- Antall gode formål er mange. Et år vil man støtte det ene formålet, mens andre år vil man støtte andre. Vi mangler tre millioner, men vi skal stå på og gå ned med flagget til topps.

Sogge legger vekt på at folk ikke trenger å være redde for at det ikke skal bli jul hos Bymisjonen i år.

- Det er mange som hjelper oss med å samle inn julegaver og vi har flinke frivillige. Vi skal sørge for at det blir jul i år også.

moteshow: 14. november arrangerte Kirkens Bymisjon moteshow til inntekt for driften av bymisjonen. Foto: Håkon Steinmo Foto: Håkon Steinmo