Mannen de traff var – av alle ting – en politispaner fra Oslo! Spaneren befant seg i en helt annen forbindelse i Tromsø, på oppdrag for Seksjon for organisert kriminalitet, og var på utestedet i sin fritid sammen to kolleger.

I Nord-Troms tingrett tirsdag fortalte den tiltalte 38-åringen og hans 29 år gamle nederlandske kamerat at de ankom Tromsø 29. november i fjor.

Ifølge 38-åringen hadde han før avreise gjort en avtale med en nederlandsk oppdragsgiver om at han skulle motta en koffert med syv–åtte kilo amfetamin i Tromsø. Stoffet skulle han levere videre til andre personer i Tromsø samme dag som han mottok det.

– Men det skjedde ikke. Tiden gikk, og etter hvert visste jeg ikke min arme råd, jeg var fortvilt over situasjonen, sa tiltalte i retten.

Delvis erkjennelse

Påtalemyndigheten mener de to nederlenderne selv innførte rundt ti kilo amfetamin og et halvt kilo kokain fra Nederland til Tromsø.

Dette nekter begge nederlenderne for:

Mens 29-åringen kun erkjenner å ha hatt kjennskap til og befatning med mindre deler av kokainet, erkjenner 38-åringen at han mottok en trillekoffert fra en mann og en kvinne på et hotellrom her i byen. Kofferten viste seg å inneholde til sammen vel ti kilo amfetamin og kokain.

I retten forklarte 38-åringen at han samme dag fikk besøk på hotellrommet av en tromsømann (27) – som også står tiltalt i saken – samt hans kompanjong. Men ifølge tiltalte tok tromsømennene med seg kun to kilo amfetamin og et kvart kilo kokain – og lot resten være igjen på hotellrommet til 38-åringen.

– Jeg ble etter hvert sint, for dette var ikke en del av avtalen jeg hadde med oppdragsgiveren min. Jeg ville tilbake til kona mi i Nederland, men jeg fikk beskjed om å ha tålmodighet, sa 38-åringen i retten.

Drakk seg full

Til slutt skal nederlenderen ha fått nok av ventingen.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg hadde et stort problem. Jeg ble desperat.

Sammen med sin medtiltalte landsmann gikk han på byen og drakk seg full.

– Jeg fikk kontakt med en person, som altså skulle vise seg være politimann. Jeg var fortvilet, og jeg fortalte etter hvert at jeg var fra Belgia. Etter å ha snakket litt fram og tilbake, begynte jeg å snakke om amfetaminet, noe han var interessert i, forklarte 38-åringen.

Tiltalte skal ha gitt den sivilkledde politimannen ett gram kokain under møtet på utestedet, samt vennens telefonnummer, og beskjed om at han hadde mye mer.

I løpet av natten forsøkte politimannen å komme i kontakt med tromsøpolitiet, men uten hell. Han valgte derfor selv å iverksette spaning.

Dagen etter slo tromsøpolitiet til mot de to nederlenderne. I en koffert på mennenes felles hotellrom fant politiet rundt 7,8 kilo amfetamin og 238 gram kokain – noe som er tidenes enkeltbeslag i Tromsø.

Ifølge 38-åringen vet han ikke den dag i dag hvorfor tromsømennene ikke tok med seg all narkotikaen den første dagen.

– Men jeg fikk en følelse av at et eller annet var galt ”lenger opp i systemet”, sa tiltalte.

Den tiltalte 38-åringen fra Nederland skal ha blitt mer og mer desperat over ikke å bli kvitt alt stoffet han hadde liggende i kofferten sin. Da politiet slo til onsdag 11. desember i fjor, fant de over åtte kilo amfetamin og kokain i koffertrommet til venstre på bildet. Foto: Politiet
Advokat Arne Seland forsvarer den 29 år gamle nederlenderen. Foto: Trond Haakensen
Påtalemyndigheten ved statsadvokat Tor Børge Nordmo mener nederlenderne selv innførte stoffet til Tromsø. Til høyre er 38-åringens forsvarer, advokat Hilde Marie Ims. Foto: Trond Haakensen