– Drikk, men ikke bli full

Juletidene nærmer seg og julebordssesongen er allerede i gang. Dette betyr for mange nytelse av alkohol, noe foreldre skal være forsiktige med.

– Alkoholnytelse som for eksempel vin til maten er i mange familier en veldig naturlig del av juletidene. Så å påstå at man må kutte dette helt ut i samvær med barn kan jeg ikke gjøre, men det er viktig at man er bevisst på hvordan man fremstår, forteller Mørch.

Jo yngre, jo verre

Han forteller at alkoholpåvirkning blir mye mer synlig for barna jo yngre de er.

– Hvis det er snakk om små barn, fra ett til fire-fem år, burde man være veldig forsiktige med å nyte alkohol foran dem. Dette fordi de vil reagere ganske kraftig på endringer i foreldrenes adferd, uansett hvordan man som voksen påvirkes. Hvis man vil nyte alkohol bør man vente til barna har lagt seg, sier Mørch.

For dem som har unger i skolealder er det mer naturlig å nyte alkohol foran barna, men Mørch oppfordrer til å være moderat i forbruket.

– Når de er blitt eldre har de mer kjennskap til foreldrenes adferd og har nok også trolig erfaringer på hvordan foreldrene kan nyte alkohol. Det er dog viktig at man er bevisst på hvordan man blir påvirket. Hvis man oppfører seg atypisk når man drikker bør man være veldig moderat i forbruket, konstaterer Mørch.

Etter hvert som barna kommer i alderen der mange alkoholdebuterer (15-16-årsalderen) mener han det er naturlig å prate med barna om alkohol.

– På dette punktet er man en rollemodell når det kommer til alkoholbruk, samt en rådgiver. Hvis ungdommen ønsker å være avholds skal man selvfølgelig støtte opp om dette, men må være åpne for at de også vil eksponeres for alkohol og kunne prate om fornuftig bruk.

Å komme hjem full

I julebordsesongen kan det nok også hende foreldre opplever å komme hjem når de er fulle, noe Mørch advarer mot å vise barna. Skulle derimot uhellet være gjort, anbefaler han å vente til dagen derpå med å snakke med dem.

– Det hjelper lite å skulle prøve å forklare der og da, man bør heller legge seg og ta det opp dagen derpå. Da gjelder det å legge kortene på bordet og innrømme at man kom i skade for å være for full foran barna. Å være åpen i en slik situasjon trygger tilliten og forståelsen av situasjonen, forklarer Mørch.