– Det var utrolig moro å vinne. Jeg lærte mye om hiv og AIDS i kunnskapskonkurransen, en sykdom som jeg ikke kunne noen ting fra før om. Det var også spennende at Sosialmedisinsk senter selv leverte premien samtidig som de tok en prat med hele klassen, forteller 8.-klasseeleven Eline Hernes ved Grønnåsen skole.

Hernes ble den ene av til sammen to vinnere i konkurransen arrangert av SMS. Dermed vant hun 10 000 kroner til hennes klasses klassekasse. Den glade eleven tror nå at pengene vil komme godt med når klassen skal ut på en avsluttende klassetur i 10.-klasse.

Quiz

– Konkurransen ble arrangert med mål om å spre kunnskap om hiv og AIDS blant ungdomsskoleelever i Tromsø. Omtrent en tredjedel av byens elever har sendt inn svar på konkurransen, og jeg tror derfor at konkurransen har vært en stor suksess med tanke på hvor mange vi har nådd ut til, sier Gry H. Aandahl fra SMS.

Aandahl forteller at SMS har sendt en spesiallagd brosjyre med grunnleggende informasjon om hiv og AIDS til alle ungdomsskoleelever i kommunen. Medfølgende brosjyren, som også har vært tilgjengelig på nett, fulgte det en quiz der spørsmål og svar var basert på informasjon som fremkom i brosjyren.

Aandahl, som jobber som lege i SMS, kom sammen med sykepleier Elin Fredheim for å dele ut pengesjekken til klasse 8A på Grønnåsen skole. De benyttet samtidig anledningen til å snakke og svare på spørsmål om hiv/AIDS.

– Jeg ble veldig glad for å se det store engasjementet og interessen for sykdommen som klassen visste ved alle spørsmålene de stilte oss, sier Aandahl etter å ha delt ut sjekken.

Verdens AIDS-dag

Kunnskapskonkurransen for ungdomsskolen ble også arrangert for å markere verdens AIDS-dag som er 1. desember i år. Aandahl sier at kunnskap blant ungdom om hiv og AIDS er veldig viktig for å unngå smitte og misforståelser i forbindelse med sykdommen.

– Det er viktig å vite forskjellen på hiv og AIDS, hvordan den smitter og hvordan smittede personer kan leve med sykdommen. Jobben med å spre kunnskap er viktig for at folk skal vite hvordan man beskytter seg fra sykdommen og vite hva den faktisk innebærer, avslutter Aandahl.

Kakeglede: Den heldige vinnerklassen fikk også servert kake under premieoverrekkelsen. Foto: Egil Rogstad