I forbindelsen med Næringslivsdagen, som ble arrangert i Tromsø torsdag, møtte nemlig statsråden 11 studenter – et helt fotballag – fra Universitetet i Tromsø.

Budskapet fra studentene var klart: De vil brukes – også før de er ferdige med sin utdanning.

– Vi må knytte næringsliv og akademia mye tettere sammen. Det er for dårlig samarbeid i dag, sier Sofie Ness, som ledet møtet.

Mer praksis

Ness tar en bachelor i prosess- og gassteknologi ved UiT og mener praksisplasser innenfor flere studier er veien å gå.

– I dag har leger og sykepleiere praksis, mens de fleste andre sitter med bøker og går på forelesninger i tre-fem år uten å få tilknytning til de aktuelle næringene. Vi må få mye mer praksis inn i utdanningene, sier Ness.

Tiltrekningskraft

I sitt innlegg på selve konferansen understreket statsråd Mæland hva som blir essensielt for landsdelen fremover.

– En utfordring blir å tiltrekke seg nok kompetanse og arbeidskraft fremover. Da må vi ha med oss de unge, sånn at flere vil bo og jobbe i landsdelen, sa Monica Mæland.

Etter møtet med studentene, som tok opp ulike problemstillinger som samferdsel, beredskap og sikkerhet, IKT-satsing og samarbeid, følte statsråden seg oppladet.

– Ja, jeg blir inspirert av den positive fremtidstroen disse studentene representerer. Det er så viktig å snakke opp landsdelen. Jeg syns ikke alle politikerne fra Nord-Norge er like flink til det i Stortinget. Der kan det bli mye svartmaling, enda jeg vet at det ikke står så dårlig til i nord. Det vet jeg jo etter å ha vært her mange ganger det siste året, sier hun.

Turné neste?

Hun mente det ikke kunne finnes bedre ambassadører for landsdelen enn A-laget i 11. etasje på The Edge.

– Disse burde strengt tatt turnert rundt om i landet for å spre budskapet. Sånt trenger vi. Det er viktig at flere enn oss som sitter rundt bordet får vite om mulighetene og det sterke vekstpotensialet i landsdelen, sier Mæland.

Statsråden fikk en liten lapp fra student Siri Beate Arntzen som hun ble oppfordret til å henge på kjøleskapet:

– Det skal være en påminnelse for deg om hva som er viktig. Her står det tre ord: Nord, nord, nord, sa Arntzen.

MÆLANDS FØRSTEELLEVER: Næringsminister Monica Mæland (foran) fikk mange innspill fra UiT-studentene om hva hun bør gjøre med hensyn til Nord-Norge fremover. Fra venstre: Thomas Benkholt, Christina Svanstrøm, Laila Thorsen, Siri Beate Arntzen, Remy André Eilertsen (bak), Ingvild Blomstervik, Ingvild Brox Kielland, Maja Stenbro Hanssen (bak), Jannicke Trine Riise, Thea Løvik Roaldsnes og Sofie Ness. Foto: Ronald Johansen