Ikke bare var de det minste laget, med kun tre medlemmene, men også de yngste deltakerne under regionsfinalen i Tromsø for tre uker siden.

Nå er vinnerlaget, som består av forskningssjef Emil Bjørkeng (9), markedsføringssjef Ingard Wara (10) og teknologisjef Morten Pettersen (10), klare for den skandinaviske tevlingen som lørdag arrangeres i den danske hovedstaden – og det er ingen tvil om at ambisjonsnivået er høyt.

– Vi skal knuse all motstand, slår Ingard Wara fast.

Tidkrevende

De har i løpet av de siste tre månedene, etter et kurs på Vitensenteret i robotbygging og programmering, arbeidet hardt med prosjektet. Resultatet er en enkel, men svært allsidig robot som kan utføre alle oppgavene som kreves av den under konkurransen.

– Den skal komme seg gjennom ei løype på under to og et halvt minutt. Underveis må den løse ulike oppgaver, som å plukke opp noe, skyte en ball i et fotballmål eller slå av og på ulike brytere, forteller Morten Pettersen.

Ifølge den teknologiansvarlige var det ikke veldig vanskelig å programmere roboten. Det som har tatt tid er selve designet.

Han vil ikke røpe hvor lang tid laget har brukt til sammen, men forteller at det har vært en del.

– Det har blitt flere timer på sløyden på skolen etter skoletid, både for barna og oss voksne, medgir Waras pappa, Svein Wara.

Mer enn roboter

Under stevnet i København skal 900 lag fra hele Skandinavia delta, og de skal ikke bare testes i robotkjøring.

– Konkurransen er tredelt. De skal testes i robotkjøring, forskning og markedsføring, forteller Svein Wara.

– Forskningstemaet i år har vært utdanning, og da valgte vi å se nærmere på solsystemet vårt og hvordan vi kan bli kjent med det i undervisningen, opplyser Ingard Wara.

Sammen har guttene lest seg opp på både universet og solsystemet.

– Og så har vi designet en PHP, eller et personlig hjelmplanetarium, hvor man med VR-briller og teknologien fra planetariet i Tromsø kan besøke verdensrommet, forteller han.

Ifølge Emil Bjørkeng kan man, om produktet blir virkelighet, bruke det i undervisningen på skolen.

– Men det kan også brukes til spill eller underholdning, legger Pettersen til.

ROBOT: Sammen har de designet og programmert denne roboten, som sikret dem seieren i regionsfinalen i Tromsø for tre uker siden. Foto: Håkon Steinmo