Sammen med kollega John Gunnar Tysnes i Remiks, var Jon Knapstad ute på runde for å tømme søppelcontainere rett før fellesferien i sommer. I Kirkegårdsveien gjør de seg klar til å tømme en container på bilen, men får sjokk da de letter på lokket. Oppi all søpla ligger det nemlig en sprell levende kanin!

– Han lå sånn at vi så han tydelig, og godt var det. Hadde han ligget under søplet, ville han nok ha pepet sitt siste pip, for søplet kvernes jo sammen allerede på bilen. Det er ikke gode odds for at en liten kanin å overleve noe slikt, sier Knapstad.

Satt på fanget

Både Knapstad og Tysnes reagerte først med vantro, før de fikk samlet seg og løftet det livredde dyret opp og ut av containeren.

– Han sprellet litt først, men vi fikk han til å sitt på fanget i bilen, og så kjørte med han til politistasjonen. De kunne ikke hjelpe, men de sendte oss videre til dyrebeskyttelsen. Der ble han tatt imot med åpne armer, forteller Knapstad.

Kaninen ble funnet på cirka samme tid som en død hund ble heist opp fra Krapfosselva i Moss. Hunden var bundet fast i en sementblokk, og var trolig avlivet ved drukning. Knapstad tror ikke det er tilfeldig at slike episoder skjer rett før fellesferien.

– Vi synes jo begge at dette var vemmelige greier. Vi vet jo hva som ville skjedd om vi ikke hadde oppdaget den. Det er helt uakseptabelt at folk kaster kjæledyrene sine i søpla når de skal på ferie. Det er ikke sånn man avliver et dyr, sier han.

I fosterhjem

I halvåret som har gått, har kaninen fått et trygt fosterhjem hos Ina-Marlene Hanssen i Tromsø. Han har fått navnet Trampe, og er ifølge sin fostermor en lubben, livsglad og lykkelig kanin.

– Han var litt tynn da han kom, men han var jo bare en unge, så det har kommet seg. Han har vokst masse og han har blitt veldig renslig. Han går løs i stua vår, og bruker dokassen sin når han må, sier Hanssen.

Hun visste ikke stort om trampes tøffe start på livet, men forbarmet seg straks over den lille kaninen, til tross for at hun har fire fra før.

– Han går ikke så godt overens med dem, men han har fått en god venn i hunden vår. De går godt overens, og det hender faktisk at hunden vasker han litt mellom ørene. De sover også sammen på stuegulvet, sier Hanssen.

LES OGSÅ Nå må du sende kjæledyret i posten

Sjarmerte

Som dyreelsker synes hun det er uendelig trist at noen trolig forsøkte å kvitte seg med Trampe, ved å dumpe han i containeren.

– Jeg er veldig glad i dyr, og synes det er helt grusomt. De som eide han var kanskje i en vanskelig situasjon, men det å dumpe han i søpla sånn, det er bare utrolig trist, sier hun.

Hun har vært sjarmert av Trampe fra første stund, men siden hun allerede har flere kaniner, er han fortsatt tilgjengelig for permanent adopsjon.

– Det kommer en familie i kveld for å hilse på Trampe, og hvis det er en god match, håper jeg at han kan få et trygt og godt hjem for livet, sier Hanssen.